Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myggforskaren Anders Lindström från SVA fångar en vinkelklomygga. Arten är reproducerande i Sverige, men kan i framtiden få sällskap av invasiva myggarter. Hör mer om utvecklingen i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya mygg rör sig mot Sverige – kan öka spridning av sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Flera myggarter sprider sig i Nordeuropa, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Ett forskningsprojekt i södra Sverige tar sikte på att få fram mer kunskap hur invasiva myggor sprider sig.

Kyrkogårdsmyggan, regnvattensmygga och tigermygga är tre exempel på arter som sprider sig norrut och som väntas etablera sig i södra Sverige, enligt SVA i Uppsala.

Förra sommaren inledde myndigheten ett forskningsprojekt tillsammans med tre kommuner i Skåne. Genom äggfällor anpassade till invasiva arter vill projektet få grepp om var och hur nya myggarter kommer in i landet.

Myggexperten Anders Lindström berättar i klippet om vår myggframtid i Sverige, och vilka hot som finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.