En person iförd en brun tröja står framför en ljus korridor med flera hängande lampor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en enorm spridning på hur EIN diagnostiseras”, säger verksamhetschef Tommie Olofsson. Foto: Laura Leskinen/SVT

Efter felaktiga operationer: Vävnadsprov måste bedömas av flera

Uppdaterad
Publicerad

33 kvinnor har fått sina livmödrar bortopererade i onödan på Akademiska sjukhuset. Felet misstänks ha skett hos en grupp patologer på akademiska sjukhuset.

Nu inför Akademiska nya rutiner, där vävnadsprov som rör misstanke om ett förstadium till livmodercancer måste analyseras av flera personer.

Det var under tisdagen som det uppdagades att Akademiska sjukhuset i Uppsala felaktigt opererat bort livmodern på 33 kvinnor – detta efter felbedömda diagnoser.

Kvinnorna hade rekommenderats att operera bort sina livmödrar efter att de fått besked om att de hade EIN (Endometrial intraepithelial neoplasi), ett förstadium till livmodercancer. Men diagnosen var felaktig, och livmödrarna hade inte behövt opereras bort. Chefsläkare Johan Lugnegård har beklagat de ”oåterkalleliga konsekvenser” operationen orsakat kvinnorna.

Livmödrar opererades bort i onödan

När SVT Uppsala träffar Tommie Olofsson, verksamhetschef på laboratoriet, meddelar han att de nu infört nya rutiner för att säkerställa att inte fler kvinnor drabbas.

Under 2023 hade patologerna börjat tolka vävnadsprover så att fler än tidigare fick diagnosen. När det finns misstanke om EIN tas ett vävnadsprov som sedan analyseras av en patolog.

– Det vanliga är att en patolog bedömer själv och endast vid svårigheter tar hjälp av andra, säger Tommie Olofsson och fortsätter:

– Eftersom att vi ser att det finns svårigheter vid EIN, som man kanske inte känt till, bedömer man nu den tillsammans och då minskar risken.

”Fullt begriplig oro”

Det är en hel grupp patologer som plötsligt har börjat bedöma olika. Hade man ändrat något i styrdokument eller i personalen?

– Nej, huvuddelen patologer har varit samma under den här perioden. Men ändå har det här kunnat hända. Kvalitetsinstitutet gjorde en studie där man tittade på fallen med EIN från 2022, då såg man att det var en enorm spridning på hur ofta det diagnostiserades.

Vad vill du säga till de kvinnor som har fått sin livmoder bortopererad och känner oro för att de också kan ha blivit feldiagnostiserade?

Det är bara att höra av sig. Det finns en telefonlinje nu under den här veckan där man kan höra av sig till kvinnosjukvården. Det är fullt begripligt att det kan finnas en sådan oro.

Det här är diagnosen EIN

Endometrial intraepitelial neoplasi, EIN, är ett förstadium till livmoderkroppscancer. EIN konstateras oftast genom att en patolog tittar på vävnadsprover som tagits från livmoderns slemhinna i mikroskop.

Enligt svenska vårdprogrammet är hysterektomi, alltså bortoperering av livmodern, förstahandsvalet som behandling om EIN konstateras.

Livmoderkroppscancer är cancer i slemhinnan på livmoderns insida. Cancern kallas också för livmodercancer, endometriecancer eller corpuscancer. Det är den vanligaste gynekologiska cancersjukdomen i Sverige. Drygt 1 300 kvinnor insjuknar årligen.

Källor: Akademiska sjukhuset, Regionala cancercentrum i samverkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livmödrar opererades bort i onödan

Mer i ämnet