• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu införs stark rekommendation på munskydd för både parsonal, patienter och besökare på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Foto: Johan Nilsson/Stina Stjernkvist/TT

Nya rutiner på sjukhusen – alla patienter ska ha munskydd

Uppdaterad
Publicerad

I dag införs nya, hårdare rutiner för munskydd på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping. Nu uppmanas både personal, patienter och besökare att använda kirurgiska munskydd på avdelningar och mottagningar.

Tidigare har heltäckande visir rekommenderats, men de nya riktlinjerna anger nu att munskydd ska används i första hand. Patienter och besökare kommer att erbjudas handsprit och kirurgiska munskydd på plats. Rekommendationen gäller inte i korridorer eller entréhallar utanför avdelningar eller mottagningar.

I underlaget från Region Uppsala som SVT tagit del av motiveras beslutet med att munskydden utgör en fysisk barriär för utandningsluften. Riktlinjerna har ändrats efter uppdateringar som Folkhälsomyndigheten gjorde i slutet av december.

Coronaviruset i Uppsala

”Ser det som ett arbetsmiljöproblem”

Användandet av munskydd förväntas få störst effekt på slutenvårdsenheter, och en utvärdering ska ske i slutet av mars. Sofia Lindström, ordförande på Vårdförbundet, förstår att de nya rutinerna kan kännas påfrestande men tycker i grunden att kravet på munskydd är positivt.

– Det är klart att det är besvärligt om man ska ha dem hela tiden. Men om det här hindrar någon annan från att bli smittad så är det väl en av de uppoffringar som är värda att göra.

Anna Åström, huvudskyddsombud, är orolig för att de nya rutinerna kan bli otydliga för patienterna, eftersom munskydden inte krävs i korridorer och inte heller på vårdcentraler. Hon ser också en risk för extra belastning på vårdpersonalen.

– Det krävs extra resurser att instruera patienter hur de ska använda munskyddet. Jag ser det som ett arbetsmiljöproblem för personalen eftersom det blir ett moment till, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet