Utländsk turism har blivit vanligare i Uppsala och domkyrkan är en av de mest populära turistmålen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Margaret De La Rosario från Filippinerna tycker att det under hennes besök har varit folktomt i Uppsala. Foto: Laura Leskinen/SVT

Nytt rekordår för utländsk turism vankas i Uppsala län – har ökat med 20 procent

Uppdaterad
Publicerad

Mellan januari och juli i år har det blivit drygt 20 procent fler gästnätter från utländska turister i Uppsala län, enligt statistik från Tillväxtverket. På Destination Uppsala tror man att det här kan innebära ett nytt rekordår.

– Och då ska vi komma ihåg att de två föregående åren också var rekordår, säger Helena Bovin, marknadschef på Destination Uppsala.

I hela landet har antalet gästnätter från utländska turister ökat med 1,5 procent. Generellt dras turister till Sverige av det svalare klimatet – och den svaga kronan, menar Helena Bovin.

– Det är också ett mer gynnsamt ekonomiskt läge för dem att besöka Sverige, man får mer för pengarna, helt enkelt, säger hon.

Specifikt till Uppsala lockas de utländska besökarna av bland annat de historiska platserna som Gamla Uppsala och området runt domkyrkan.

– Sedan vet vi att många kommer hit för konferenser och för att besöka släktingar, säger Helena Bovin.

I klippet: SVT:s reporter frågar turister vad de tycker om Uppsala – och får ett oväntat svar av Margaret från Filippinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.