En person i arbetskläder, inklusive en vit hjälm och en reflexväst, justerar sin jacka. Bakgrunden visar en byggarbetsplats med en oinredd rumsstruktur och synliga byggmaterial.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i ett bygge i Uppsala och hör nyutbildade snickarlärlingen Vincent Åberg om hur han ser på möjligheten till jobb. Foto: Kristian Östlund

Nytt upphandlingskrav ska säkra fler lärlingsplatser på Region Uppsalas nybyggen

Uppdaterad
Publicerad

Enligt fackförbundet Byggnads är arbetslösheten inom byggbranschen i Sverige den högsta sedan 2013. Det gör att nyutbildade hantverkare har det extra svårt att hitta lärlingsplats. Nu inför Region Uppsala lärlingskrav i sina upphandlingar vid nybyggen.

– Det är ju bra för framtiden, säger snickarlärlingen Vincent Åberg.

6 000 timmar. Så många timmar måste en hantverkslärling jobba för att få sitt yrkesbevis. Snickarlärlingen Vincent Åberg är på god väg. Han har ett halvår kvar till han har sitt yrkesbevis i handen.

– Först är det ju arbetsplatsförlagt lärande eller praktiken via skolan och sedan när man kommer ut så får man ju känna på hur det är i verkligheten så det inte bara blir skolan. Jag tycker det är ett bra yrke och man lär sig mycket, säger Vincent Åberg.

Enligt Vincent Åberg var det inte helt lätt att få tag i en lärlingsplats efter gymnasiet.

– Det var coronapandemi när jag gick ut, så det var lite tjorvigt.

Minst 10 procent lärlingar

Nyligen beslutade Region Uppsalas fastighet- och servicenämnd om att införa ett krav i deras upphandlingar av entreprenader. Minst 10 procent av personalstyrkan, när exempelvis en ny vårdcentral ska byggas, ska bestå av lärlingar.

– Strävan är att främja arbetsmarknaden och stimulera återväxten av yrkeskategorier som snickare, elektriker, målare och murare, säger Kent Strömberg, avdelningschef på fastighet- och servicenämnden.

Moderaterna yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet, när det togs i fastighet- och servicenämnden den 23 oktober.

Många byggarbetare arbetslösa

Enligt fackförbundet Byggnads är arbetslösheten inom byggbranschen i Sverige den högsta sedan 2013. Antalet inskrivna i Byggnads a-kassa under september månad var 11 626 personer, vilket är en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2019.

I klippet: Hör hur snickarlärlingen Vincent ser på arbetsmarknaden efter gymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.