Efter tre veckors renovering går det återigen att gå och cykla på bron. Foto: Erik Leijonhufvud

173 år gammal bro målas om – nu är den öppen igen

Uppdaterad
Publicerad

Jernbron i Uppsala, som förbinder Linnégatan och S:t Johannesgatan, går nu åter att cykla och gå över efter tre veckors målningsarbete.

Efter många års slitage var det dags för Jernbron att få en ansiktslyftning. Kulörten är densamma som tidigare (brun), men färgen ska vara tåligare och stå emot solljuset bättre än lagret under. Bortsett från väderväxlingar som stoppat målning och lite klagomål på oljud från närboende, har jobbet flutit bra, enligt ansvariga, och klarat tidsramen. Underhållsarbetet fortsätter en tid till, men då från en flotte under bron, vilket inte påverkar cyklister och gångare.

Flera år på nacken

Bron invigdes 1848 och placerades då där S:t Olofsbron ligger i dag. Jernbron monterades ner 1964 när gatan breddades för att klara mer trafik. 1986 väcktes bron ur sin slummer i ett förråd. Tack vare bidrag kunde bron renoveras och fylla funktionen den har i dag. Återinvigningen skedde 8 september 1987.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.