Hör onkologen Gustav Ullenhags bästa tips för att skydda sig mot solen i klippet ovan.
Fakta: Vanliga solkrämsmyter
”Det är bara om man bränner sig som risken för cancer ökar.”
– Nej, det är fel. Risken är högre om man bränner sig, men det är inte ofarligt om man inte bränner sig. Men man kan säga så här — ju lättare man blir brun, desto mindre är risken att få hudcancer.
”Solskyddsprodukter håller bara en säsong.”
– Det är också fel. Det beror på hur man förvarar dem och vilket hållbarhetsdatum det har. Man får fråga på apoteket.
”Om man konsekvent använder solskydd så leder det till D-vitaminbrist.”
– I teorin är det sant. Skyddar man sig helt och hållet och hela tiden finns risken att man tar upp för lite D-vitamin. Men å andra sidan visar det sig att människor inte följer tillverkarnas råd och ofta använder för lite solkräm, så det är väldigt få som är i riskzonen.
”Fönsterglas skyddar inte mot farlig strålning.”
– Ett fönster skyddar mot UVB-strålning. Man behöver knappast ha solkräm bakom ett fönster, då får man sitta väldigt länge och befinna sig på sydliga latituder.
Källa: TT/Olle Larkö, överläkare Sahlgrenska akademin
Malignt melanom – den farligaste hudcancern
Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer och består av cancer i pigmentbildande melanocyter.
Melanom uppträder som oftast på huden men kan också förekomma i andra pigmenterade organ som i ögat, vulva och slemhinnor.
Melanom utvecklas liksom annan cancer stegvis, och det är först när tumören blivit en elakartad cancer som den heter melanom. Eftersom melanom lätt bildar metastaser är det den dödligaste formen av hudcancer.
Drygt 2000 personer drabbas varje år i Sverige av malignt melanom. Antalet fall har under tiden 1984 till 2003 ökat årligen med cirka 1,7 % för kvinnor och 2,1 % för män, enligt statistik från cancerregistret.
(Källor: Wikipedia, Vårdguiden, Socialstyrelsen)