Polisen varnar för att sommarlovet ökar risken för att barn och unga rekryteras av kriminella nätverk, eftersom kontakterna med vuxna i skolan och på fritiden minskar för många.
– Mot bakgrund av en ökad risk för nyrekrytering under sommaren behöver hela samhället kraftsamla för att förhindra rekryteringen av barn, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för polisens nationella arbete mot den grova organiserade brottsligheten.
Orosanmälningar ökade med 60 procent
Uppsala kommun har nu tagit fram en ny åtgärdsplan för det brottsförebyggande arbetet. I den finns bland annat åtgärder för att förhindra rekrytering av unga till de kriminella nätverken.
Mellan 2022 och 2023 ökade orosanmälningarna för individer upp till 20 år gamla gällande oro för kriminalitet i den ungas miljö eller oro för att den unga själv är involverad i kriminalitet. Uppsala kommun uppger att det kan vara en effekt över att fler var vaksamma i och med den våldsvåg som sköljde över Uppsala under 2023.
– Det är en genomtänkt process hos nätverken. Man rekryterar personer som är strax yngre än en själv, säger Norea Forsman Olsson, utvecklingsledare på Uppsala kommun.
Polisens siffror visar att antalet unga i de kriminella nätverken minskade från 1 312 till 1 252 personer mellan 2022 och 2023 i polisregion mitt, som Uppsala tillhör. Samtidigt medger de att det kan finnas ett stort mörkertal.
Det här händer nu – hoppas på 5,6 miljoner
Uppsala kommun föreslår flera åtgärder. Bland annat vill man stärka barn och unga i skolan. Samtidigt vill man även se ett ökat samarbete mellan landets kommuner för att bland annat förebygga att unga personer reser från andra delar av Sverige för att utföra brott.
Uppsala kommun har även ansökt om 5,6 miljoner kronor från Socialstyrelsen för att finansiera ett bättre och tätare uppsökande arbete. Exempelvis socialarbetare i skolan som jobbar uppsökande. Samtidigt vill man även utveckla ett lokalt brottsförebyggande råd.
Så ska du tänka som förälder
Polisen har en en lista med frågor som du som förälder kan använda dig av.
Märker du av att ditt barn:
Ljuger eller verkar dölja saker?
Börjar umgås med nya, äldre ungdomar eller vuxna?
Har nya kläder eller ny telefon?
Slutar be om pengar eller verkar ha mer egna pengar?
Skickar eller tar emot misstänkt mycket eller stora mängder pengar (via swish eller konto)?
Börjar ha två mobiler?
Uttrycker sig annorlunda, nya åsikter eller värderingar?
Då uppmanas du att kontakta polisen. Om situationen är akut ska du ringa 112, annars ringer du 114 14.
Källa: Polisen