Bilder på bilar som krockat och sladdspår i gräs

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kristall i blodet och hjulspår i ett dike – hör om åtalet mot kvinnan i 20-årsåldern som misstänks för en frontalkrock i Uppsala i september förra året. Foto: Polisens förundersökning

Förare i frontalkrock i Uppsala hade kristall i blodet

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna åtalas för att ha tagit kristall och sen orsakat en frontalkrock på Dag Hammarskjölds väg i september förra året. Själv nekar hon till brott och uppger att hon varit på fest dagarna innan och att hon då kan ha blivit drogad.

Den 3 september förra året skedde en frontalkrock på Dag Hammarskjölds väg strax utanför centrala Uppsala. Två personer fick föras till sjukhus.

Polisen misstänkte dock snabbt att det inte rörde sig om någon ren olyckshändelse. Misstankarna stärktes efter att man förhört den ena föraren, en kvinna i 20-årsåldern, och mött hennes blick.

I klippet: Spåren i diket och fyndet i blodet – hör om varför kvinnan åtalas.

BRÅ: Drograttfylleri

De senaste åren har det anmälts drygt 12 500 drograttfylleribrott om året. Vilket är en nedgång sedan 2020 då nästan 17 000 drograttfylleribrott anmäldes. Det visar Brottsförebyggande rådets senaste sammanställning från 2023.

Uppklarningsgraden har dock sjunkit. 2019 klarades 57 procent av brotten upp medan den siffran sjunkit till 48 procent 2022.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.