E4 i höjd med Mora stenar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Kommungränsen kan ritas om” – hör Erik Pelling (S) om miljonaffären. Foto: Pontus Stark

Ovanliga affären: Uppsalas miljonköp av mark i Knivsta – nu kan kartorna ritas om

Publicerad

Kommungränsen mellan Uppsala och Knivsta ser ut att ritas om. Det eftersom Uppsala kommun köpt mark i Knivsta för att bygga en ny avfart från E4.

De 82 hektar, som motsvarar cirka 160 fotbollsplaner, som Uppsala kommun köpt för 75 miljoner kronor rymmer idag bland annat rastplatsen Mora stenar utmed E4. I höjd med eller söder om rastplatsen planeras den nya avfarten att ligga. Det är Trafikverket som utreder och beslutar i frågan om dess plats, medan kommunen står för notan för själva bygget.

En del av fyrspårsprojektet

Planerna är en del i det så kallade fyrspårsprojektet mellan Uppsala och Stockholm. Det planeras för en ny station i södra Uppsala och därför behöver Uppsala kommun marken.

– Stationen ska invigas 2034 och den behöver en anslutning från E4. För att få till det på bästa sätt har vi köpt mark i Knivsta kommun av en privat aktör och har såklart samtidigt haft en dialog med den politiska ledningen i Knivsta, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Förhandlingar pågår

Uppsala har fattat beslut om markköpet i kommunstyrelsen. Samtidigt förs diskussioner om Uppsala ska sälja en bit mark till Knivsta kommun, så att kommunernas area lämnas oförändrad.

– Jag ser positivt på att vi kommer hitta en bra lösning som gynnar båda kommunerna, säger Matilda Hübinette (KNU), Knivstas ordförande i kommunstyrelsen

I klippet: ”Kommungränsen kan ritas om” – hör Erik Pelling (S) om miljonaffären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.