Havsmonster och forskare med fossiler

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se hur havsmonstret har rekonstruerats från de 170 miljoner år gamla fossilerna. Foto: Joschua Knüppe/William Kvist, SVT

Bortglömda fossiler visade sig vara nytt släkte av havsmonster – har analyserats i Uppsala

Publicerad

1983 gjordes ett ovanligt fynd vid ett vägarbete i norra Frankrike när arbetare hittade 170 miljoner år gamla fossiler tillhörande en marin reptil. Fossilerna har lett till en oväntad upptäckt – med hjälp av forskare i Uppsala.

I samband med fynden i Frankrike undersökte forskare materialet men någon större analys gjordes inte. Fram till 2022 har fossilerna stått orörda på ett museum.

Det forskningsprojekt som startade 2022 har letts av forskare baserade i Bielefeld, Luxemburg, Warszawa – och i Uppsala. Enligt Benjamin Kear, paleontolog vid Uppsalas Evolutionsmuseum, har analyserna lett till upptäckten av ett helt nytt släkte bland de utdöda havslevande kräldjuren.

– Det var en slump att vi hittade det här nya släktet. Under pandemin fanns mycket tid att inventera – och det var så det här projektet började, säger Benjamin Kear.

Tänder stora som bananer

Det nya släktet Lorrainosaurus, döpt efter den franska regionen där fossilerna hittades, är en av de största havsreptilerna under mellanjuraperioden. Med en torpedformad kropp, käkar över 1,3 meter långa och tänder stora som bananer, var Lorrainosaurus en av de mest framgångsrika marina rovdjuren i sin tid.

– Lorrainosaurus ger en ögonblicksbild av ekosystemsförändring över tid – och det är därför den är så viktig. Det är en fossil som fångar övergången av olika typer av djur från olika ekologiska nischer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.