En person i blå arbetskläder håller en behållare ovanför en tank som avger rök likt kväveånga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det som var förvånande var att cirka 20 procent av kvinnorna svarade att man verkligen hade det som plan A eller att de gjorde det för att man ville ha ensam vårdnad av barnet, säger överläkare Evangelia Elenis. Foto: Pontus Stark/SVT

Nya trenden: Ensamstående skaffar barn för att få ensam vårdnad

Publicerad

Allt fler ensamstående kvinnor vänder sig till Akademiska sjukhuset för att skaffa barn på egen hand. Ofta för att man saknar partner – men även för att få ensam vårdnad, säger överläkaren Evangelia Elenis.

– Det var förvånande att det verkligen var kvinnor som hade planerat för ensam vårdnad, säger hon.

Sedan 2016 har det varit möjligt för ensamstående kvinnor att skaffa barn på egen hand genom assisterad befruktning.

Intresset för att bli ensamstående förälder genom assisterad befruktning har vuxit genom åren, det visar siffror från Kvalitetsregistret för assisterad befruktning, Q-IVF.

Det ökade intresset syns även på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Under 2023 fick 34 ensamstående kvinnor en tilldelad spermiedonator – i år låg motsvarande siffra på 43 fram till oktober månad.

– Vi ser en ökning men det är svårt att säga vad det beror på. Vi har även utökat regionavtalen och erbjuder patienter i flera geografiska områden vård, säger Fatma Gülen Yaldir, tf avdelningschef på reproduktionscentrum.

”Vill ha ensam vårdnad”

Evangelia Elenis är överläkare på kvinnokliniken på Akademiska Sjukhuset och forskare inom reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet.

Hon leder just nu ett långsiktigt projekt där sex olika kliniker och frivilligt ensamstående kvinnor, som sökt donationsbehandling, deltar. Detta för att följa upp hur familjerna mår.

I det pågående forskningsprojektet, där över 1 000 kvinnor inkluderats och enkätundersökningar utförts, framkom det att de flesta ensamstående kvinnor ville skaffa barn på grund av att man saknade en ”lämplig” partner.

– Men det som var förvånande var att cirka 20 procent av kvinnorna svarade att man verkligen hade donationsbehandlingen som plan A eller att de gjorde det för att man ville ha ensam vårdnad av barnet, säger Evangelia Elenis och fortsätter:

– Bland de kvinnor som vill skaffa barn på egen hand ser vi ofta personer över 35 till 36 år som är högutbildade.

Brist på donatorer

Samtidigt som intresset för att skaffa barn på egen hand växer har antalet spermiedonatorer minskat.

– Vi såg den här trenden under pandemin och trodde sedan att det skulle vända. Men det saknas fortsatt donatorer och vi behöver en större spridning med folk från flera världsdelar, säger Fatma Gülen Yaldir.

I klippet: Hör mer om varför fler vill skaffa barn på egen hand.

Fertilitetsbehandling i riket

Fertilitetsbehandling innefattar en rad olika medicinska tekniker, såsom spermieinsemination eller provrörsbefruktning – in vitro fertilisering (IVF).

År 2022 gjorde ensamstående kvinnor i Sverige totalt 1753 fertilitetsbehandlingar. Under 2023 var motsvarande siffra 1889.

Dubbeldonation innebär att både ägg och spermier är donerade, detta legaliserades i Sverige 2019.

Under 2020 genomgick ensamstående kvinnor 16 embryotransfers med dubbeldonation totalt i riket. Under 2021 låg siffran på 37 och ökade till 43 under 2022.

Källa: Kvalitetsregistret för assisterad befruktning, Q-IVF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.