I Tierp är arbetet snart klart och den nya ozonreningsverket redo att tas i bruk. Här ska 3 500 kubikmeter avloppsvatten renas varje dygn, från läkemedelsrester som annars följer med ut i avloppet.
– De mediciner vi äter och som inte tas upp av kroppen kissar och bajsar vi ut, säger Jörgen Johnsen, va-chef på Tierps energi- och miljö.
Runt 8 500 hushållsavlopp från Tierp, Örbyhus och Tobo ska få sitt avloppsvatten renat från läkemedelsester.
– Vår vision är ett hållbart Tierp, säger Tomas Ulväng, vd för Tierp Energi & Miljö.
Mycket rinner ut
De allra flesta reningsverk i Sverige klarar inte av att rena läkemedelsrester och varje år rinner uppskattningsvis sju ton läkemedelsrester ut i våra vattendrag. Det enligt en beräkning gjord av Högskolan i Kristianstad i Luskaprojektet.
– Vi har indikationer på att kan bli beteendeförändringar hos djur. Att fiskars lekmönster eventuellt kan påverkas och vi ser att det sker hormonpåverkan på fisk som då kan få svårt att fortplanta sig, säger Maximilian Lüdtke, handläggare på Naturvårdsverket.
11,6 miljoner har investeringen kostat men 90 procent finansieras med pengar från Naturvårdsverket. Tierp blir nu det tredje ozonreningsverket som tas i bruk i Sverige.
Se mer i klippet ovan.