Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”55 kilo sprängmedel har vi inte hittat, vi vet inte var det tagit vägen,” säger åklagare Johan Strömbäck. Foto: Polisen

Par i Björklinge misstänks ha förvarat 300 kilo sprängmedel åt Foxtrot – nu startar rättegången

Publicerad

Ett par misstänks ha förvarat 324 kilo sprängmedel åt det kriminella nätverket Foxtrot. De greps av en slump i Björklinge, utanför Uppsala, förra året och nu startar rättegången.

Samtidigt är 55 kilo sprängmedel spårlöst försvunnet.

Den 10 oktober 2023 är en civil polisbil ute i Björklinge för att patrullera i trygghetsfrämjande syfte.

Civilpoliserna möter en bil, och tycker att föraren, en man i 30-årsåldern, beter sig konstigt. Bilen stannas och föraren misstänks köra utan körkort och vara narkotikapåverkad.

Våldsvåg i Uppsala

Polisen gör därefter en husrannsakan hemma hos mannen och hans flickvän i samma ålder. Där hittar man 231 kilo sprängmedel och en stor mängd narkotika.

Misstänkt erkänner – hävdar koppling till Foxtrot

Kvinnan och mannen grips samma kväll och åtalas senare för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Mannen har erkänt och säger i sitt första förhör att han är lättad över att ha berättat. Han säger att han har jobbat för ”Räven”, Rawa Majid, och Foxtrot.

55 kilo sprängmedel spårlöst försvunnet

Mannen berättar att han och flickvännen var ”rejält i skiten ekonomiskt”. De fick då kontakt med en person som frågade om de ville tjäna extra pengar. De trodde att det bara skulle handla om narkotika.

Men så blev det inte.

Paret åtalas för att ha hanterat totalt 324 kilo sprängmedel och två sprängkapslar. Ungefär 55 kilo av detta har inte kunnat lokaliseras. De har även innehaft sju kilo av drogen kristall, och 850 gram kokain.

”Då vet vi ju vad den här skiten används till”

Den 3 oktober, alltså en vecka innan paret grips, får de sprängmedelsleveransen till sin bostad i Björklinge.

I förhör har paret blivit frågade varför de behöll sprängmedlet, och vad de tänkte att det skulle användas till.

– Jag minns att jag sa ”nu är det bara att läsa i Aftonbladet ett par dagar framåt och se om det händer någonting, då vet vi ju vad den här skiten används till,” säger mannen i förhör.

Sprängmedel

Redan mycket små sprängämnen kan orsaka allvarliga eller dödliga skador på människor. Enligt polisens analys beror tryckvågen och riskområdet på mängden explosivt ämne, men så lite som 1 gram sprängämne kan orsaka skador på 20 meters avstånd.

Enligt polisens undersökning i det här fallet har andelen sprängmedel kunnat orsaka ”oerhörd skada”.

Bland annat tar de upp Londonbombningarna 2005 som ett exempel. Då användes tre bomber på 4,5 kilo var. 56 personer dog, 700 skadades.

”Redan enstaka gram sprängämne kan ge livshotande skador,” skriver polisen i sin rapport.

– Gissningsvis skulle den mängden sprängmedel göra en ofantlig skada. Det är svårt att svara på men den mängden skulle kunna skada ett större kvarter, har kriminalteknikern Nils Myhr, tidigare sagt till SVT i samband med tillslaget.

Källa: PM, polisens nationella bombdatacenter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet