– Detta kan göra en stor skillnad för patienterna. Man har sett att den största dödsorsaken för yngre patienter är trauma, alltså yttre våld. Av de som avlider är det 40 procent som dör av en blödning, så det är en ganska stor patientgrupp. Nu kan inte alla ha möjlighet att få blod på det här sättet som vi planerar, men några stycken i alla fall, berättar Daniel Löfving som är medicinskt ledningsansvarig läkare inom ambulanssjukvården vid Akademiska sjukhuset.
Sjösätts inom kort
Inom ett par veckor kommer man att kunna ge blod både i ambulanser och i helikopter i Uppsala län.
– Ju längre tid det tar att komma till sjukhus desto mer hinner patienten blöda och olika skador som uppstått hinner förvärras. Så att det är en viktig del att det ska ske under transport för att inte fördröja vården på sjukhus, säger Daniel Löfving.
Allt fler länder runtom i världen har börjat att föra ut blodprodukter till olycksplatser. I Sverige är det, såvitt Daniel Löving vet, än så länge bara helikoptern i Göteborg som gör det.
Ökar överlevnaden
När det införs i Uppsala län kommer man att ha en särskild bil som kör ut blodet till en ambulans som rycker ut från exempelvis Östhammar.
– Om man bedömer att patienten behöver blod så kommer den bilen som åker från Uppsala och lämnar över det till ambulansen som är på väg mot Uppsala, säger Daniel Löfving.
Han menar att det här kommer att öka överlevnaden.
– Sen hundra år tillbaka har man gett klara vätskor, alltså saltlösningar till patienter som har blött mycket. Men senaste 10, 20 åren har man sett att det har vissa nackdelar och att man kan ersätta blodförlusten med blodprodukter istället och därmed öka chansen för patienten, säger han.