En delad bild som visar en karta över Uppsala med utmärkta platser som Björklinge, Storvreta, Nyby, Årsta och Svartbäcken. Den högra sidan av bilden har en person klädd i svart med långt brunt hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera män ska under ett års tid blivit utsatta för förnedrande rån och utpressningar i Uppsala. ”De har sagt att de haft för avsikt att utsätta pedofiler för brott”, säger åklagare Lina Elfwing. Foto: Christoffer Urborn/SVT

”Pedofiljägare” åtalas för råa överfall och rån i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Elva tonåringar åtalas misstänkta för flera hänsynslösa överfall, rån och utpressningar runt om i Uppsala.

Flera av dem ska ha hävdat att de varit ”pedofiljägare”.

– Det finns ett mörkertal av personer som blivit utsatta men som inte har anmält, säger åklagare Lina Elfwing.

Sedan förra sommaren har en rad personrån och utpressningar anmälts till polisen, vilket SVT tidigare rapporterat om.

Nu åtalas elva tonåringar misstänkta för att på olika sätt vara inblandade.

Sex av dem misstänks för att i augusti förra året ha lurat en man till badplatsen i Björklinge och där överösa honom med sparkar och slag för att sedan råna honom på betalkort och bilnyckel.

Efter den förnedrande misshandeln ska gruppen ha tagit ut 26 000 kronor från personens konto, och en av de åtalade misstänks även ha pressat personen på ytterligare 119 000 kronor.

Greps i bil

Ett år senare ska fyra av tonåringarna ha dykt upp hemma hos offret och återigen försökt pressa honom pengar. Senare samma kväll stoppade polisen en bil i Björklinge med kvartetten i, varav två av dem – båda 18 år gamla – sedan dess sitter häktade.

18-åringarna misstänks även, tillsammans med en annan tonåring, för grov misshandel och försök till rån mot en annan man på badplatsen i Björklinge, dagen efter det första våldsdådet förra sommaren. Trion ska ha lurat eller tvingat dit offret för där ha slagit och sparkat honom i huvudet.

”Utsätta pedofiler för brott”

De flesta av de tilltalade förnekar brott, men några ska ha erkänt viss inblandning, enligt Lina Elfwing.

– De har sagt att de haft för avsikt att utsätta pedofiler för brott och att de försökt komma åt personer som köper sex av underåriga, men vi har inte kunnat se om målsägare har gjort det, säger hon.

En del av de våldsamma attackerna ska finnas på film, som kommer att visas upp under den sju dagar långa rättegången.

Åklagaren: Finns fler offer

Totalt är det fem män som ska ha utsatts för ligan, men enligt Lina Elfwing kan antalet offer vara många fler än så.

– Det kan finnas olika anledningar till att man inte vill träda fram. det behöver inte bero på att man vill träffa ett barn, man kanske tänkt träffa en person utanför sin relation eller en person av samma kön samtidigt som man inte är öppen med sin läggning.

Utöver överfallen i Björklinge misstänks de åtalade för rån i Svartbäcken, Årsta och Norby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.