Foto: SVT/Arkiv

Person gripen för intrång vid Forsmark

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid under tisdagen greps en person misstänkt för brott mot skyddslagen och luftfartslagen efter att på låg höjd flugit över kärnkraftverket Forsmark.

Vid 11:00-tiden gick larmet vid Forsmarks kärnkraftverk.

– Vi fick visuell kontakt med ett litet passagerarflygplan och larmade, säger Klas-Inge Andersson, presschef vid Forsmark.

Forsmark gjorde då vid observationen bedömningen att planet inkräktade på deras luftrum, då luftrummet ovanför Forsmark är belagt med flygförbud.

– Vi kontaktade då polisen, säger Klas-Inge Andersson.

– Forsmark hade uppdagat att ett litet plan av typen Cessna flög över kärnkraftverket, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Under 600 meter

Planet hade en höjd av under 600 meter. Något som strider mot lagen då Forsmark är ett skyddsobjekt.

– Han greps efter att han landat, efter att vi fått vetskap om vem han var, säger Christer Nordström.

Hur då?

Vi kunde få fram uppgifter på varifrån han måste han lyft, och senare då också var han landade, säger Christer Nordström.

Allvarlig händelse

Enligt Forsmarks presschef Klas-Inge Andersson ser man allvarligt på händelsen.

– Det är klart, om det skulle visa sig att personen nu gjort sig skyldig till detta så är det ju ett lagbrott, säger han.

Enligt Uppsalapolisen finns det inget i nuläget som tyder på att mannen ska haft något brottsligt uppsåt.

– Han sitter i förhör nu, men än så länge är det inget som tyder på att det ska vara några politiska anledningar till hans överflygning. Eller att han haft uppsåt att begå brott, men det får förhöret och utredningen också utvisa. Vi utesluter ingenting, säger Christer Nordström.

”Skyldiga att veta”

Enligt Klas-Inge Andersson sker händelser som dessa förhållandevis sällan.

– Vi har haft en del incidenter med misstänkta drönare, med både vad det gällande piloter av flygplan och mindre drönare så är de skyldiga att veta var någonstans man får och inte får flyga, säger han.

Så sent som i måndags ska en drönare ha flugit över verket. Flygförbudsszonen är tydligt utmärkt på alla kartor som är aktuella för eventuella piloter.

– I regel hålls detta väldigt bra, säger Klas-Inge Andersson.

Polisen utreder

Mannen är inte sedan tidigare känd av polisen. Polisen rubricerar händelsen som brott mot skyddslagen och brott mot luftfartslagen. Enligt Forsmarks presschef Klas-Inge Andersson kan åtgärder eventuellt komma att vidtas – beroende på hur polisens utredning går.

– Det är egentligen för tidigt att säga nu, men beroende på vad som framkommer i polisrapporten så bedömer ju vi det alltid. Vi får helt enkelt avvakta och se vad som framkommer. Men i nuläget har vi inte vidtagit några särskilda åtgärder, exempelvis en egen utredning eller liknande, säger han.

Riskerna

Hur mycket skada kan ett sådant litet plan göra?

– Om det bara är planet så föreligger inga större risker. Klart att det inte är bra, men det kan inte starta en härdsmälta till exempel. Däremot om det är lastat med annat så föreligger större hot, säger Klas-Inge Andersson.

Den gripne mannen släpptes senare men misstankarna kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.