Polishuset i Uppsala och åklagare Andreas Nyberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt nio personer sitter häktade misstänkta för två människorov i Uppsala. I klippet ovan berättar åklagare Andreas Nyberg om pojken som blev kidnappad. Foto: Christoffer Urborn/Lukas Deininger/SVT

Pojke kidnappad i Uppsala i fem dygn – anhöriga pressade på lösensumma

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer – fyra män och två kvinnor – misstänks ha hållit en pojke fången i Uppsala i fem dygn. Under kidnappningen ska han ha blivit misshandlad under förnedrande former och anhöriga pressade på pengar.

Pojken ska ha kidnappats 29 juni, vilket UNT var först att rapportera om, för att sedan släppas fem dagar senare.

Under de dagarna hade en misstänkt kvinna gripits och efter frisläppandet efterlystes och greps ytterligare fem personer. Nu sitter samtliga sex häktade misstänkta för människorov. Fem av dem är även misstänkta för försök till grov utpressning och tre av dem för grov misshandel.

– Målsäganden har inte fått några livshotande skador men utifrån omständigheterna kring misshandeln och att det skett under förnedrande former är den att betraktas som grov, säger åklagare Andreas Nyberg.

Finns fler inblandade

Om de misstänkta personerna, som alla nekar till brott, kommit över något av värde vill inte åklagaren kommentera.

– Det är en del av utredningen. Vi är övertygade om att det är flera personer som är inblandade, därför kan jag inte lämna för mycket information i det här läget, säger han.

Flera av de misstänkta är kända av rättsväsendet sedan tidigare och polisen utreder nu kopplingar till den gängkriminella miljön – och liknande fall.

– Vi utreder brett om ärenden kan ha kopplingar till varandra, säger Andreas Nyberg.

Ytterligare en kidnappning

Ytterligare tre personer sitter häktade, mot sitt nekande, misstänkta för ett annat människorov i Uppsala. Där rör det sig om två offer, en man som blivit kidnappad i slutet av maj och en man som tvingats betala lösensumma.

Hur mycket pengar det rör sig om vill inte åklagare Karolina Lindekrantz kommentera.

– Vad jag kan se nu finns det inga kopplingar till utredningen om pojken, och personerna som sitter häktade i mitt ärende greps innan det andra människorovet, säger hon.

Dock kan åklagaren inte utesluta kopplingar genom eventuella uppdragsgivare.

– Det kan ju vara så att det kan vara olika utförare i fallen men samma anstiftare, det har jag ingen koll på. Jag har bara förundersökning mot utförarna, säger hon.

Här är de misstänkta

Kidnappning av pojke 29 juni-4 juli

Kvinna i 20-årsåldern från Örebro, misstänks för människorov. Efterlystes 1 juli och greps dagen efter.

Man i 25-årsåldern från Uppsala, misstänks för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel. Efterlystes 4 juli och greps 10 juli.

Kvinna i 25-årsåldern från Uppsala, misstänks för människorov och försök till grov utpressning. Efterlystes 9 juli och greps dagen efter.

Man i 25-årsåldern från Uppsala, misstänks för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel. Efterlystes 10 juli och greps samma dag.

Man i 35-årsåldern från Stockholmsområdet, misstänks för människorov och försök till grov utpressning. Efterlystes 15 juli och greps dagen efter.

Man i 30-årsåldern från Örebro, misstänks för människorov, försök till grov utpressning och grov misshandel. Efterlystes 15 juli och greps två dagar senare.

Kidnappning av man 26-27 maj

Man i 35-årsåldern från Stockholmsområdet, misstänks för människorov och utpressning. Efterlystes 28 maj och greps fyra dagar senare.

Man i 35-årsåldern från Stockholmsområdet, misstänks för människorov och utpressning. Efterlystes 28 maj och greps fyra dagar senare.

Man i 25-årsåldern från Stockholmsområdet, misstänks för människorov och utpressning. Efterlystes 28 maj och greps fyra dagar senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.