Man i skuggor som brottas ned av polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mobilfilm visar hur Adam, som egentligen heter något annat, brottas ned på gatan av polis. Nu döms polisen för tjänstefel – för två ingripanden under ett och samma arbetspass. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Polis döms – för två ingripanden under samma arbetspass

Uppdaterad
Publicerad

En polis döms för tjänstefel för två ingripanden under ett och samma arbetspass förra året. Nu riskerar han att förlora jobbet.

Den 28 april 2023 brottades Adam, som egentligen heter något annat, ned på marken av polis och handfängslas i centrala Uppsala. Han fick axeln dragen ur led och sprickor på revbenen.

– Man har blivit tillbakadragen, jag känner mig inte som samma person längre, sa Adam i en intervju med SVT tidigare i år.

Nu döms polisen både för ingripandet mot Adam men även för en annan händelse under samma arbetspass.

”Tryckte ned hans ansikte mot golvet”

Det andra ingripandet skedde då en annan man omhändertogs på en nattklubb i centrala Uppsala. Mannen misstänktes vara drogpåverkad och togs med till arresten. I ett av förhörsrummen uppstod en situation där polisen enligt utredningen tryckte ned mannen mot golvet.

Tingsrättens bedömning

När det kommer till Adams fall gör tingsrätten bedömningen att polisen agerat helt obefogat och oförsvarligt. Man skriver att polisen bör ha agerat på ett annat sätt för att lugna situationen och han döms därför för ett så kallat oaktsamt tjänstefel.

Även i det andra fallet gör tingsrätten bedömningen att polisen, istället för att trycka ned mannen mot golvet, borde ha tillkallat förstärkning. Polisen döms därför för ett uppsåtligt tjänstefel.

Förnekar brott

Polisen medger att han förvisso satt handfängsel på båda personerna men förnekar brott. Under rättegången har han vidhållit att hans agerande varit befogat sett till situationerna.

Polisen döms nu till dagsböter för två fall av tjänstefel av en oenig nämnd i tingsrätten. En av nämndemännen anser att situationen med Adam kan uppfattas som hotfull och att polisen därför ska frias från tjänstefel. I fallet i arresten anser samma nämndeman polisen endast agerat oaktsamt.

Polismyndigheten ska betala 17 800 kronor i skadestånd till Adam och 15 000 kronor till mannen som brottades ned i arresten.

Kan förlora jobbet

Domen har ännu inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till och med 1 oktober. Polisens personalansvarsnämnd uppger att polisen kan förlora jobbet om den fällande domen fastslås.

I klippet: SVT Uppsala träffade Adam som brottades ned av polis – och fick axeln dragen ur led.

Statistiken visar: Ovanligt med åtal mot polisen

Enligt statistik från Särskilda åklagarkammaren, som hanterar brottmål där poliser är misstänkta, går anmälningar mot poliser sällan till åtal.

Mellan 2019 och 2023 fick Särskilda åklagarkammaren in totalt 4 028 ärenden som rör våld i tjänst. Under samma period blev 52 lagförda. Antalet lagförda omfattar åtal, strafförelägganden och åtalsunderrättelser.

Källa: Särskilda åklagarkammarens årsrapporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.