• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Jale Poljarevius om polisens problem med sekretess kring unga kriminella. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Pojkar misstänkta för våldsbrott – polischef vill ändra socialtjänstlagen

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga pojkar misstänks för sommarens blodiga våldsdåd i Uppsala, med skjutningar och mordförberedelser.

Nu vill Jale Poljarevius, underrättelsechef vid polisen, att socialtjänstlagen ändras så att polisen tidigare kan få information om unga kriminella.

– Den är ett gigantiskt hinder för oss.

Efter några stillsammare år kantades sommaren i Uppsala av flera skjutningar, däribland i Valsätra, Gottsunda och Kåbo.

Orsaken tror Jale Poljarevius är att ledarskiktet i det så kallade Gottsundanätverket avtjänar långa fängelsestraff och att kvarvarande medlemmar som är fria försöker hålla ihop organisationen medan utomstående vill vinna mark där nätverket tappat.

– Några slåss för sitt liv, andra för att ta marknadsandelar – då blir det konfliktytor. De vill tjäna pengar, oavsett hur det ska gå till, säger han.

Vill ändra lagen

Flera av de misstänkta för inblandning i skjutningarna är under 18 år – och för att stoppa utvecklingen måste socialtjänstlagen ändras, menar Jale Poljarevius.

På så sätt kan socialtjänsten ge polisen mer information om unga kriminella – vilket de i dag inte tillåts göra.

– Vi vill ha information innan det går för långt, inte minst för att kunna arbeta förebyggande, säger han.

Ministern: ”Tre utredningar igång”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att det nu utreds hur informationsutbytet kan bli mer omfattande.

– Vi vill ha en omvänd ordning, man ska som huvudregel kunna lämna information och bara i särskilda skäl inte göra det, säger hon.

Finns det inte risk att socialtjänsten då kan ses som polisens underrättelsetjänst?

– Det är viktigt att vi får en balans. Vi måste bygga upp förtroendet för socialtjänsten, samtidigt måste vi få en lagstiftning som gör det möjligt att agera i tid för att kunna bryta nyrekrytering till gängen.

I klippet ovan: Jale Poljarevius om polisens problem med sekretess kring unga kriminella.

Sekretess inom socialtjänst

Inom socialtjänsten råder tystnadsplikt och stark sekretess enligt sekretesslagen. Tjänstemän får alltså inte lämna ut handlingar eller berätta om enskilda människors personliga förhållanden. Detta för att skydda den personliga integriteten.

Sekretessen får idag brytas enligt vissa bestämmelser. Socialtjänst kan lämna uppgifter till polisen om det på grund av särskilda omständigheter finns risk att den unge kommer att begå ett brott.

Källa: Offentlighets- och sekretesslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.