Som SVT Nyheter Uppsala har berättat tidigare fick polisen under mordkvällen i Romberga i somras ett samtal från en bekant till den misstänkte mannen. Kvinnan var orolig för att den misstänkte mannen hade dykt upp och betett sig konstigt, och haft en blodig skada i ena handen. Men trots uppmaningar från kvinnan skickades ingen polispatrull till den misstänkte mannens lägenhet.
Anmälde sig själva
Dagen efter samtalet till polisen gick kvinnan till polisstationen och lämnade uppgifter personligen. Polisen beslutade sig då för att kontrollera den misstänkte mannens lägenhet. Samma dag anmäler polisen sig själva till den särskilda åklagarkammaren för att reda ut om de agerat korrekt i hanteringen av samtalet.
– Händelsen anmäldes samma dag som kroppen påträffades till särskilda åklagarkammaren och där beslutade chefsåklagaren att inte inleda någon förundersökning, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.
Läs mer: Hon tvingades spendera natten med misstänkte mördaren
Får medhåll av professor
Professor i allmän kriminologi, Jerzy Sarnecki, tycker att polisen gör rätt som granskar sig själva. Men han poängterar att även om polisen inte har gjort något brottsligt, betyder inte det att de agerat rätt.
– Polisen gör helt rätt, det finns helt klart en tvekan om de har gjort rätt prioritering. Men det är två olika saker, ett klantigt polisarbete behöver inte alltid vara brottsligt. Vad åklagaren ska utreda i det här sammanhanget är om polisen har begått ett brott eller om det har begåtts ett tjänstefel. Och i det här fallet har åklagaren bedömt att kriterierna för ett brott eller tjänstefel inte har uppfyllts och avskriver ärendet. Vilket självklart inte betyder att polisen har agerat rätt, men det är en annan historia, säger professor i allmän kriminologi, Jerzy Sarnecki.
Läs mer: ”Rätten har funnit övertygande bevisning”
Gruppen för skiljande och disciplinärenden
Händelsen har även tagits upp hos polisens interna utredningsgrupp, Gruppen för skiljande och disciplinärenden (GSD), som inte heller finner att något tjänstefel har begåtts.
– De har pratat med berörd personal i syfte att se om det fanns något disciplinärt att hantera. Och där fattar man beslutet att det efter granskning och samtal med de berörda inte blir någon disciplinär åtgärd. Däremot har man fått se över rutinerna efter händelsen, det gör vi alltid, säger Christer Nordström.