Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens svar på JO kritiken och vad för rutinförändring som nu görs -”vi har nu skärpt upp rutinerna” Foto: Laura Leskinen/SVT

Polisen kritiseras: Tog inte emot anmälan om allvarligt brott

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) riktar kritik mot Uppsalapolisen, efter att en kvinna ville göra en anmälan om grov kvinnofridskränkning. JO skriver i sitt uttalande att det är ”otillfredsställande” att en brottsanmälan endast kan göras på en viss tid av dagen.

– Det handlar kort och gott om information till personalen i hur man ska bemöta medborgare, säger Magnus Hänström som är biträdande lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

Det var i mars 2023 när en kvinna med stöttning av Uppsalas kvinnojour ville göra en anmälan om grov kvinnofridskränkning. Hon avvisades vid receptionen, eftersom hon försökte göra sin anmälan klockan halv tio, när tiden för att anmäla började klockan 12.

I JO:s uttalande framkommer att detta inte var enligt med polisens egna rutiner, där det skrivs att allvarliga brott ska kunna anmälas även utanför utsatt tid. Polisen medger för JO att de har brustit i sina rutiner – och att de nu tydliggjort för alla anställda vad som gäller.

– Det understår inte Sveriges fjärde största stad att inte ta emot våldsutsatta kvinnor, sa verksamhetschef för Uppsalas kvinnojour Susann Stambolidou Tellebo till SVT Uppsala i samband med anmälan i mars.

Det var Uppsala kvinnojour som anmälde till JO.

I klippet: Polisen svarar på kritiken från JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.