Roligt att mötas. Områdespolisen Helene och eleven Roje Shevan fann varandra under lektionen som polisen kom och berättade om allt från när man bli straffmyndig till trängda situationer. Foto: SVT

Polisen vill närma sig ungdomar – genom besök i klassrummen

Uppdaterad
Publicerad

För att stärka relationerna med unga besöker personal från polisen, ambulansen och räddningstjänsten flera skolor i Uppsala och Knivsta. Målet är att för förbättra relationerna med unga personer, bryta en tystnadskultur och visa vilka svåra situationer personalen kan hamna i. I klippet kan du se hur polisen visar hur ett gripande går till.

PAR (polis, ambulans och räddningstjänst) är ett projekt som prövades i Botkyrka 2017 och som därefter spridit sig. Nu prövas det i lokalpolisområdet Uppsala-Knivsta. Och att verka brottsförebyggande är det övergripande målet.

I ett av klassrummen på Gottsundaskolan får eleverna i årskurs 8 veta vilka konsekvenser det får att begå brott om man är femton år, och att polisen faktiskt bär riktiga vapen.

Under lektionen får eleverna även själva agera i situationer och diskutera vilka problem polisen ställs inför om de möter en person som bär på ett vapen, eller något som liknar ett vapen.

Roje Shevan och Mery Shami har båda två stor tilltro till polisens arbete i Gottsunda.

Om du skulle ge något råd till polisen, vad skulle du säga?

– Fortsätt att vara i Gottsunda, det är tryggt när ni är här, säger Roje Shevan.

– Det är viktigt att vi kan träffa unga, utan att det har hänt någonting, säger Jonas Jeffsell, kommunpolis i Knivsta kommun.

Skolorna Valsätraskolan, Thunmanskolan, Gottsundaskolan och Adolfsbergsskolan i Uppsala och Knivsta har fått eller kommer att få besök av polisen.

I klippet kan du se hur polisen visar hur ett gripande går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.