Under tisdagskvällen inträffade en skottlossning i Gottsunda. Ingen person är fysiskt skadad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under natten till onsdagen genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen där skottlossningen ska ha inträffat. Foto: Utryckning Uppsala

Två minderåriga häktade efter skottlossning i Gottsunda

Uppdaterad
Publicerad

En skottlossning inträffade på tisdagskvällen i Gottsunda i Uppsala. Två tonåringar har häktats misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Begärs häktade fredag

Under fredagsförmiddagen begärdes två ungdomar häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott och försök till mord, de är 16 respektive 17 år gamla, enligt åklagare Erik Grönvall.

Erik Grönvall meddelar senare på fredagen att de två tonåringarna nu är häktade på sannolika skäl för de misstänkta brotten.

– Åtal ska vara väckt senast den 28 augusti, säger han.

Han säger också att de två är kända av polisen sedan innan, men vill inte kommentera vart de två ungdomarna är hemmahörande.

Polisen hörde höga smällar

Vid 21.40 på tisdagskvällen fick polisen in ett larm om höga smällar i Gottsunda. På plats kunde man konstatera att en skottlossning ägt rum.

Strax efter kunde två personer gripas i närheten av skjutningen. De har senare anhållits på beslut av åklagare, misstänkta för försök till mord samt grovt vapenbrott.

Ingen skadad

Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på Polisregion Mitt, kan inte kommentera om de nu anhållna personerna har skjutit mot ett visst mål.

– Vi rubricerar det som försök till mord, så mycket kan jag säga.

Polisen har inga uppgifter om att någon person ska ha skadats fysiskt i samband med skottlossningen.

Under onsdagsmorgonen är polis fortfarande kvar på platsen och området är delvis avspärrat för undersökning.

Misstänker kopplingar till gängkriminalitet

Enligt Magnus Jansson Klarin misstänker polisen att skottlossningen i Gottsunda har kopplingar till tidigare incidenter under den senaste tiden. Polisen misstänker även att skjutningen kan kopplas till den pågående gängkonflikten i Uppsala.

Tonåringar greps med vapen

Under torsdagen meddelar åklagare Erik Grönvall att de två anhållna för skjutningen är under 17 år, något som P4 Uppland var först med att rapportera.

– Jag bedömer bevisläget som gott. Vi har anträffat vapen på platsen, i princip på de här personerna, i samband med att de greps, säger Erik Grönvall.

Senast på lördag förmiddag måste åklagaren begära personerna häktade

– Antagligen kommer jag begära det redan imorgon med tanke på bevisläget, säger Erik Grönvall.

SVT:s reporter på plats i Gottsunda dagen efter skjutningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: SVT på plats dagen efter skjutningen i Gottsunda Foto: Johanna Sundbeck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.