Jonas Eronen , polisinspektör, uttalar sig om en blottningsvåg i Uppsala

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Eronen i Röbospåret varifrån flera blottningsfall inrapporterats. Han hoppas nu med allmänhetens hjälp att polisen ska kunna få ett slut på blottningsvågen. Foto: Erik Leiijonhufvud

Polisen: Våg av blottningsfall i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal fall av sexuella ofredanden utomhus har rapporterats till polisen den senaste månaden – en eller flera män har blottat sig för kvinnor på olika platser.

– Det här är integritetskränkande och sätter spår hos kvinnorna under lång tid. Vi vill lösa det här så snabbt som möjligt, säger Jonas Eronen, poliskommissarie på polisområde Uppsala.

På Röbospåret kvittrar fåglarna och stavgångare sträcker ut i motionsslingan. Det är härifrån – bland annat – som polisen har fått in flera anmälningar om sexuella ofredanden, alltså där en person blottat sig för kvinnor.

– Jag kan tänka mig att man har valt den här platsen för att det är lätt att söka upp kvinnor och för att det går att ta sig härifrån i bil, säger Jonas Eronen.

Vill att allmänheten noterar

Jonas Eronen ser allvarligt på det som hänt, och vill nu att personer som är ute och motionerar, och kanske drabbas, försöker ta in hur personen/personerna ser ut, och gärna fotar eller filmar den som blottar sig.

Kan man känna sig trygg då?

– Ja, håller man ett säkerhetsavstånd och sen springer åt andra hållet så ska det inte vara någon fara. Det har inte handlat om något fysiskt våld i de här fallen.

Under onsdagskvällen fick polisen in larm om två nya fall. Kvinnor hade sett en man blotta sig vid Hammarby kyrkogård och vid Hågaby.

Klippet: Mer om de sexuella ofredandena och reaktioner från Röbospåret.

Har du blivit utsatt för en blottare, eller känner du någon som har det? Skriv gärna till uppsala@svt.se. Du kan vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.