Arkivbilder. Foto: TT

Polisens tips: ”MärkDNA är effektivt”

Uppdaterad
Publicerad

Ficktjuvar finns ofta på platser där det är mycket folk. Här finner du flera tips som från polisen om hur du undviker att bli drabbad.

Uppsalapolisen går nu ut och tipsar allmänheten om hur de ska undvika att drabbas av fickstölder. Detta med tanke på att fickstölder är ett brott som är relativt vanligt, men går att undvika om man agerar på rätt sätt.

I Brås senaste publicerade statistik gällande fickstölder går det att utläsa att det under 2015 anmäldes 52.200 fickstölder. Vilket är en minskning med 2 procent från föregående år.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Antalet anmälda fickstölder låg på en relativt jämn nivå från 2006 fram till 2010 för att därefter öka. De senaste åren har dock antalet anmälda fickstölder legat ganska stabilt.

När det kommer till uppklarningsprocenten vid fickstölder är den enbart 1 procent.

Polisen tipsar – så minskar du risken:

  • Enligt polisen ska du bland annat hålla dina tillhörigheter under särskild uppsikt vid trängsel, till exempel i butiker, på caféer och restauranger och i kollektivtrafiken.
  • Du bör även hålla din väska framför kroppen och inte ha värdesaker i ytterfacken. 
  • Plånboken och mobiltelefonen bör även vara i innerfickan, inte i bakfickan. Ha heller inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

Enligt polisen kan ficktjuvar använda sig av så kallade avledningsmanövrar. Detta för att göra det lättare att komma över eventuella värdesaker. En annan person, en den som faktiskt tar sakerna ur dina fickor, kan försöka att distrahera dig genom att kanske erbjuda hjälp, alternativt gå in/spilla något i/på dig. Ha alltså även uppsikt på personer i din omgivning, och vad hen eventuellt gör i din närhet.

Skydda koden när du använder kort

Vidare tipsar polisen om att du bör tänka på att skydda din pinkod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.

Tjuvar kan notera din kod och sedan stjäla plånboken med kortet i för att ta ut pengar eller handla.

Fler tips och råd från polisen:

  • ”Lämna inte bagage eller andra ägodelar obevakade.”
  • ”Låt inte någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker.”
  • ”Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.”
  • ”På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.”
  • ”Lägg inga värdesaker i barnvagnen.”

MärkDNA

Om du mot förmodan ändå drabbas av en fickstöld är ett effektivt sätt att möjliggöra eventuellt återförande av värdesakerna så kallad MärkDNA. MärkDNA är ett samlingsnamn för en ny typ av märkning av värdesaker, som ökar möjligheterna att spåra tingen. Mer om MärkDNA kan du läsa på polisens hemsida.

På polisens hemsida finner du mer information, som kan vara till hjälp både före och efter du eventuellt drabbas: läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet