Kvinnan i polisuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lina Lunneborg, sektionschef på utredningsenheten hos Uppsalapolisen, om utredningen kring våldtäktsfallen på Akademiska sjukhuset. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Polisutredningen om våldtäkt på Akademiska dröjde – nya misstankar ett år senare

Publicerad

Uppsalapolisen fick in anmälan om två våldtäkter mot en patient på Akademiska sjukhuset 2023.

Men polisens utredning drog ut på tiden och mannen kunde inte dömas. Drygt ett år senare misstänkts han ha begått ännu en våldtäkt på en annan plats.

– Vi har befunnit oss i ett oerhört ansträngt läge, utredningsmässigt, säger Lina Lunneborg, sektionschef på polisen.

SVT Uppsala har tidigare rapporterat om den vårdanställde på Akademiska sjukhuset, en man i 25-årsåldern, som har häktats misstänkt för tre våldtäkter. Två av dem ska ha skett på sjukhuset.

När polisen fick in anmälan om våldtäktsfallen sommaren 2023 påbörjades en utredning.

Drygt ett år senare fick polisen in ytterligare en anmälan om en våldtäkt gällande den misstänkte mannen. Men denna gången ska våldtäkten ha skett på en annan adress i Uppsala.

Polisen: ”Inte lyckats med uppdraget”

Vad har polisen gjort sedan 2023?

– Vi har befunnit oss i ett oerhört ansträngt läge, utredningsmässigt. Detta kopplat till bland annat våldsvågen, säger Lina Lunneborg, sektionschef på utredningsenheten i Uppsala.

Hade brottet kunnat förhindras?

– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende. Men om vi inte lyckas med att skapa en bra förutsättning för att utreda brottet, då har vi inte lyckats med vårt uppdrag, säger hon.

Vidare säger hon att det är viktigt att utreda brottet i nära anslutning till brottstillfället – men att läget med resurser varit ansträngt.

– Vi har inte prioriterat ned denna typ av ärenden, men har haft svårt att tillsätta resurser utifrån det komplexa läget. Men sedan i våras har vi kunnat hantera fler våldtäktsärenden och breddat kompetensen så att vi kan gå in med tidiga åtgärder, säger Lina Lunneborg.

Jobbade på avdelning för utsatta patienter

SVT Uppsala har tagit del av anställningsavtal och tjänstgöringsscheman som visat att mannen varit anställd sedan 2019.

Under tiden då våldtäkterna anmäldes jobbade han på avdelningarna för särskilt utsatta patienter. Akademiska sjukhuset har inte velat kommentera huruvida mannen varit anställd eller inte.

Mannen nekar till brottsmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.