Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionråd Emilie Orrings (M) och Unn Harsems (C), vice ordförande i regionstyrelsen, argument för och emot hemmaförlossningar. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Politiker oense om hemfödslar: ”Man vantolkar Socialstyrelsens riktlinjer”

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har beslutat om att finansiera hemförlossningar. Från oppositionens håll råder delade meningar.

– Man går rakt emot vetenskapen och vantolkar Socialstyrelsens riktlinjer, säger regionråd Emilie Orring (M).

Hemförlossningar ska finansieras av region Uppsala från och med 2026. Beslutet klubbades nyligen igenom och har mött starkt motstånd och medhåll bland både vårdpersonal och politiker.

– Det är viktigt att utveckla förlossningsvården. Men ska man göra det så tycker vi att man ska göra det i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer, säger regionråd Emilie Orring (M).

Unn Harsem (C), vice ordförande i regionstyrelsen, menar att man har utgått ifrån Socialstyrelsens riktlinjer i sitt beslut.

– Det är alltså Socialstyrelsen som har gjort en ansats och tittat på förlossning. De har kommit ut med med ett prioriteringsunderlag till beslutsfattare i vården när det gäller förlossning, säger hon och fortsätter:

– Där säger Socialstyrelsen att hemmaförlossningar är ett alternativ, eller att det kan vara det.

Socialstyrelsen: Hemmafödsel låg prioritet

Socialstyrelsen släppte nya riktlinjer kring hemförlossningar i slutet av 2023. Riktlinjerna och rekommendationerna skulle bland annat hjälpa chefer inom förlossningsvården att välja vad man bör lägga resurser på.

Hemförlossningarna fick då låg prioritet, enligt rekommendationerna.

Thomas Lindén, avdelningschef vid myndigheten, sa vid tidpunkten till SVT att hemförlossningar inte tillför tillräckligt mycket för att uppväga kostnaden.

– Det är helt enkelt bättre att lägga resurser på patienter med svårare tillstånd, sa han till SVT.

Hör mer om politikernas argument för och emot hemmafödslar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.