Unn Harsem (C), regionråd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Unn Harsem (C) och Eva Christiernin (S) berättar om utsattheten som kvinnlig politiker i Uppsala. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Politikerna vägrar ge vika: ”Mörka krafter får inte vinna”

Publicerad

De är toppnamn i sina respektive partier – vilket har fått Unn Harsem (C), Eva Christiernin (S) och Therez Almerfors (M) att möta maktens baksida.

– Jag väljer att skydda min familj, de syns ingenstans, säger Unn Harsem.

En ny avhandling vid Uppsala universitet konstaterar att hat och våld riktar sig mot både män och kvinnor inom lokalpolitiken – men att det är en tydlig ökning när udden pekar mot kvinnliga politiker.

– Min första valrörelse var hemsk, med sönderskurna däck på bilen. Det gör mig förbannad och det har blivit min drivkraft, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd i Uppsala.

– Jag är bättre idag på att avbryta folk som kommer fram innan det spårar ur, som när jag är och badar med min dotter – då vill jag inte prata med någon som är arg på min politik.

Hon får medhåll från socialdemokratiske kommunalrådkollegan Eva Christiernin.

– Kvinnor är mer utsatta än sina manliga kollegor, och det är en risk att det kan leda till att kvinnor aktivt väljer att inte ge sig in i politiken. Det påverkar ju demokratin, säger hon.

Kallades landsförrädare

En som inte syns lika mycket i media är Unn Harsem, regionråd för Centerpartiet, men det betyder inte att hon varit helt förskonad.

– Senast var det en man med hund som kom fram och sa att jag var landsförrädare. I den situationen vill man bara lägga benen på ryggen, säger Unn Harsem.

I klippet ovan: Unn Harsem (C) och Eva Christiernin (S) om utsattheten som kvinnlig politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.