• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist gjorde det unika fyndet nära Ådalen utanför Enköping. Foto: Privat

Hittade 14 kilo tung meteorit: ”Överträffar allt”

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på den stora stenen från boliden i november har varit en följetong – nu visar det sig att den är funnen. En 14 kilo tung järnmeteorit har hittats av två privatpersoner.

– Det var en emotionell stund, säger Andreas Forsberg, som gjorde fyndet.

En vecka in i november förra året lyste en bolid upp himlen över stora delar av Sverige. Inte minst i västra Uppland, som senare skulle visa sig vara nedslagsplatsen för meteoriten som tros ha vägt nio ton när den kolliderade med atmosfären.

Några veckor senare hittades fragment av den nära byn Ådalen utanför Enköping, och 5 december gjordes nästa fynd 70 meter bort.

– Jag och min vän Anders Zetterqvist hade letat intensivt i området och plötsligt såg jag toppen av en sten som var täckt av mossa. Jag förstod direkt att det var en meteorit, och när jag plockade upp den visade det sig att den var mycket större än vad vi trott, säger den meteoritintresserade geologen Andreas Forsberg.

– Det var en uppenbarelse jag inte haft förut. Jag har tidigare hittat meteoriter i Sverige och utomlands, men det här överträffar allt. En emotionell stund som övergick i chocktillstånd.

Hoppas på utställning

Meteoriten väger 14 kilo och är finns nu på Naturhistoriska riksmuseet.

– Vår förhoppning är att den blir kvar där och ställs ut permanent. Vi hoppas nå en överenskommelse med skälig ersättning, säger Andreas Forsberg.

Skälig ersättning och att den döps till ”Forsberg-Zetterqvist-stenen”?

– Nej, nej, säger han och skrattar.

– Meteoriter får namn efter nedslagplats så arbetsnamnet för den är ”Ådalenmeteoriten”.

Över sextio år sedan

Jorden bombarderas hela tiden med rymdstenar, men det är i Sverige över sextio år sedan en meteorit observerats och senare tagits omhand.

– Den är i mycket gott skick, järnmeteoriter rostar långsamt sönder i naturen. Vi ska nu dokumentera den vetenskapligt och om möjligt ställa ut den på Naturhistoriska riksmuseet framöver, säger Dan Holtstam, förste intendent och samlingsansvarig på Naturhistoriska riksmuseet.

Meteoriten är 30 centimeter lång. Fördjupningarna som syns uppstod när ytan smälte när den for in i atmosfären. Foto: Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist

Meteoriter i Sverige (observerade nedslag)

1869: Hessle, Uppsala län

1876: Ställdalen, Örebro län

1889: Lundsgård, Skåne län

1922: Hedeskoga, Skåne län

1930: Lillaverke, Kalmar län

1939: Ekeby, Skåne län

1944: Hallingeberg, Kalmar län

1947: Vrena, Södermanlands län

1954: Hökmark, Västerbottens län

(2020: Ådalen, Uppsala län)

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.