Psykolog står framför en whiteboard.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill unga dejta offline och varför går det trender i hur vi dejtar? Se vad psykologen Caroline Erkers säger i klippet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Psykologen om dejting offline: ”Unga bryter flera trender”

Uppdaterad
Publicerad

Den yngre generationen har brutit flera trender – de dricker knappt och har mindre sex. Psykologen Caroline Erkers kommenterar den senaste trenden – att dejta ”offline”.

– Jag tror att man börjar inse att apparna är beroendeframkallande och vill testa annat, säger hon.

Algoritmerna hjälper i dag flera svenskar att hitta kärleken. Omkring 40 procent träffar sin kärlek online.

Men enligt Caroline Erkers, psykolog och vd på Svea kbt, kan dejting via appar orsaka ångest. Hon ser att allt fler singlar har tröttnat på swipandet och söker sig till parterapi för att få hjälp och råd med kärlekslivet.

– Det är extremt beroendeframkallande, jag tror att man börjar inse det och att man testar annat. Jag som psykolog föreslår att försöka minska tiden i telefonen och träffas i verkligheten, säger hon.

Unga missnöjda med dejtingappar

Färre laddade ner dejtingappen Tinder under 2023 jämfört med tidigare år. Antalet betalande användare minskade med omkring åtta procent i fjol, enligt en rapport från företaget Match Group, som äger Tinder.

Det minskande intresset för appar ses särskilt hos den yngre generationen, visar tidigare mätningar av brittiska Savanta som genomför marknadsundersökningar.

– Det är inte förvånande då generation Z redan brutit flera trender. Till exempel så dricker de mindre alkohol. De har sex senare och inte lika ofta. Det är inte konstigt att de bryter den här trenden också, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara positivt att de känner att mycket händer online och att den här delen av mitt liv vill jag ”testa” att köra offline.

Psykologen: ”Utmanande att dejta offline”

De största utmaningarna för den som tidigare sökt kärleken online, och nu vill dumpa apparna, kan vara att bibehålla engagemang och uppmärksamhet under en längre tid.

– Man kanske inte får all information om någon på första dejten som på apparna. Det kanske kommer på dejt nummer åtta. Det är viktigt att man vågar ta sig tiden att lära känna någon.

I klippet: Hör mer om hur dejtingen via appar kan påverka dina relationer positivt och negativt.

Psykologen: Så lyckas du med dejtingen

Psykologen Caroline Erkers uppmuntrar fler singlar till att lyfta blicken från skärmen och söka kärleken. Har du svårt att träffa någon? Caroline Erkers ger sin bästa tips.

  • Titta på förväntningar, både från en själv och samhället. Undvik press och stress om ens vänner skaffat barn eller föräldrar tjatar på att du borde träffa den rätte.
  • Se inåt för att sätta fingret på det svåra – vad är det som blir utmanande vid dejtingen? Att gå på dejt? Att du inte vad du ska göra under dejten? Eller blir det svårt när relationen börjar skapas, letar du efter fel eller får ångest?
  • Prata gärna med en vän om dina dejtingbekymmer. Blir det för svårt att lösa, sök dig till en psykolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.