Psykologen: Så hanterar du bluffsyndromet

Publicerad

Henrik Wiman arbetar som psykolog och driver det populära instagramkontot ”psykologenhenrik”. Han möter ofta människor som berättar att de lider av bluffsyndromet.

– Särskilt om man är ny i karriären, på arbetsplatsen eller har nya arbetsuppgifter, säger han.

Bluffsyndromet är inte att jämföra med utmattningssyndrom, menar Henrik Wiman. Han vill istället beskriva det som en vanlig företeelse, även om det kan skapa osäkerhet eller leda till stress.

– Det är viktigt att komma ihåg att såna här saker brukar ge med sig med tiden, ju mer man känner sig kapabel och litar på sin egen förmåga, säger han.

Utmana dig själv

Det viktigaste att göra för att bli av med känslan av att vara en bluff är att prata med andra om känslorna, enligt Wiman. En annan sak kan vara att utmana sig själv.

– Ett exempel är att man, rent hypotetiskt, är en psykolog och en reporter hör av sig för att fråga om psykologisk fakta. Istället för att lyssna på den där rösten som säger att man inte kan någonting så kan man prova, säger Henrik Wiman.

I klippet hör du hur man kan påverkas av bluffsyndromet, och vad man kan göra åt det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.