De 33 kvinnorna – i åldrarna 38 till 85 år – har efter provtagning fått besked om cellförändringar – ett förstadium till livmodercancer, och rekommenderades till operation.
Men diagnoserna var fel – och kvinnorna hade inte behövt operera bort sina livmödrar.
– Att ta bort livmodern är ett stort ingrepp, med stora och oåterkalleliga konsekvenser. Det borde inte kunna hända, och ändå hände det och vi ber om ursäkt till de kvinnor som drabbats av detta. De har vårt fulla stöd, säger Johan Lugnegård i ett pressmeddelande.
Enligt Johan Lugnegård ska kvinnorna ha fått frågan om de planerade att bli gravida, men samtliga ska ha svarat nej på frågan.
Ministern: ”Fruktansvärd nyhet”
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) kallar det hela för en ”fruktansvärd nyhet”.
”Akademiska sjukhuset säger att de har brustit i kvalitetssäkringen av sin vård. Det är bra att Akademiska sjukhuset ser allvarligt på händelsen och vidtar nödvändiga åtgärder för att både gå till botten med vad som hänt, och säkerställa att det inte sker igen”, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter Uppsala.
Ska Lex Maria-anmäla
Akademiska kommer efter händelsen att följa upp prover som tagits tidigare än den aktuella perioden för att säkerställa att fler liknande fall inte inträffat, och kommer även att göra en Lex Maria-anmälan efter händelsen.
– Vi förstår att det här väcker en oro inte bara hos de drabbade patienterna, utan även hos andra som fått en EIN-diagnos och undrar om samma sak kan ha hänt dom, säger Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvården på Akademiska, i ett pressmeddelande.
Har vidtagit åtgärder
Enligt sjukhuset har man nu vidtagit åtgärder för att se till att liknande fel inte ska kunna uppstå igen. Bland annat har sjukhuset säkerställt sin medverkan i ett nationellt nätverk där patologer från hela landet ska kunna bedöma provsvar för att få en enhetlig bedömning.
Det senaste året har minst två liknande händelser där friska kvinnor fått livmodern bortopererade i onödan inträffat runtom i landet, en i Skaraborg och i Blekinge.
Vet du mer eller är du drabbad? Kontakta oss gärna på uppsala@svt.se. Du har alltid rätt till källskydd och har möjlighet att vara anonym.
Akademiska öppnar särskild patienttelefon
Kvinnosjukvården kommer fram till den 25 oktober att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonen nås via Region Uppsalas växel, tel 018-611 00 00.