En stor kärnkraftsolycka kommer att stå i centrum för krisövningen Havsörn. Foto: TT

Region Uppsala står över stor krisövning – övar själva på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

En stor krisövning med 77 aktörer från olika myndigheter och organisationer. Men Region Uppsala kommer inte att vara med. Anledningen: Region Uppsala har en egen pågående krisövning i skarpt läge.

Regionen skulle ha varit med och övat regional ledning i den nationella krisövningen Havsörn i nästa vecka men på grund av den pågående krisen så väljer man att avstå, något som P4 Uppland var först med att rapportera om.

– Vi har övat skarpt i 14 dagar, säger Monique Holmgren, säkerhetschef vid Region Uppsala och syftar på den materielkris som sjukvården befinner sig i med inställda operationer som följd.

Kan man säga att ni har en egen krisövning?

– Ja, det kan man säga.

Men det här handlar ju om en stor kärnkraftsolycka med 1 600 personer som övar, där samtliga övriga nordiska länder är inblandade?

-  Jag tror inte att vi förlorar så mycket. Staben med funktioner som säkerhet, kommunikation, analys och samverkan övar en gång om året. Dessutom går vi upp i stab ganska ofta. Vi utgår från samma stab oavsett händelse, sen kompletterar vi med expertis beroende på vad det handlar om, säger Monique Holmgren.

Påverkar inte övningen

Inte heller Janne Stangebye, övningsledare för krisövningen och försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Uppsala län, tror att Region Uppsalas inkastade handduk kommer att påverka speciellt mycket.

– De kommer ändå att finnas med som en motspelare, säger han.

Dessutom ska Akademiska vara med på en saneringsövning.

Det blev en extra dimension till övningen; att en aktör redan befinner sig i kris?

– Ja, så är det.

Du har jobbat mycket med svåra situationer, vad skulle du ge för råd till sjukvården i det här läget?

– Att man tar lärdom av det som inträffat så att det inte händer igen, säger Janne Stangebye.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.