Region Uppsala varnar för bedragare som säger sig komma från vårdcentraler i kommunen. Foto: Oscar Olsson/TT

Region Uppsala varnar för bedrägeriförsök

Uppdaterad
Publicerad

Flera patienter har hört av sig och berättat att de blivit uppringda av personer som påstår sig ringa från olika vårdcentraler. Nu varnar Region Uppsala för en bedrägerivåg.

– Vi vill uppmärksamma allmänheten på det här, säger Robert Arktell, planerings- och försörjningschef vid Nära vård och hälsa i ett pressmeddelande.

Försöker lura till sig bank-id

Region Uppsala varnar nu för bedragare som som uppger att de ringer från en vårdcentral och försöker lura till sig personers bank-id. Enligt regionen har många av patienterna fattat misstankar och inte överlämnat några bankuppgifter.

Har agerat helt rätt

Robert Arktell säger att de som har hört av sig har agerat helt rätt genom att inte ge ut sina bankuppgifter.

– Men risken finns att andra går på bluffen och råkar illa ut, till exempel blir av med pengar. Vi vill därför uppmärksamma allmänheten på det här, säger Robert Arktell.

Region Uppsalas vårdcentraler ber aldrig om bank-id över telefonen. Om någon ringer och kräver detta så är det en bedragare och man ska lägga på, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Har du eller någon du känner blivit kontaktad av en bedragare? Hör av dig till uppsala@svt.se eller 018-17 41 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.