Man vid buss med väskor och andra människor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan andas!” I videon får du se när Aldrian Kuswadi från Indonesien kommer till Uppsala för första gången. Nu ska han plugga här i ett år. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Rekordmånga utomeuropeiska studenter i Uppsala i år

Publicerad

Fler utomeuropeiska studenter än någonsin kommer att plugga på Uppsala universitet till hösten. SVT var med när några av studenterna anlände med flygbussen till Segerstedthuset.

Denna vecka är det ankomstdagar för internationella studenter vid Uppsala universitet. Det går bussar i skytteltrafik mellan Arlanda och Segerstedthuset där studenterna får hjälp med att lära känna sin nya studieort. Många ser fram emot terminsstarten.

– Om jag tar min master här så kan jag åka varsomhelst i världen och få jobb eller doktorera, säger Muhbub Rahman från Bangladesh.

900 börjar i höst

Denna hösttermin är det cirka 900 utomeuropeiska programstudenter som börjar vid Uppsala universitet och det är rekord. En orsak till rekordet är att fler fått sina beslut om uppehållstillstånd i tid till terminsstarten.

– Det är väldigt glädjande. Det är en viktig del för att få en mångfald i klassrummen och en internationell studiemiljö, säger Matt Greig, enhetschef vid avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet.

I videon: ”Luften är väldigt frisk”: Hör om de internationella studenternas första intryck av Uppsala.

Internationella studenter

Programstudenter:
Programstudenter läser ett helt program vid Uppsala universitet och tar examen här, oftast går studenterna ett tvåårigt masterprogram.

900 internationella programstudenter från utanför EU börjar vid Uppsala universitet denna termin. Hur många europeiska studenter det är svårare att veta eftersom de inte betalar någon avgift.

Flest internationella programstudenter kommer från Kina och på andraplats Indien, med reservation för att EU-länderna inte finns med i räkningen.

Utbytesstudenter:
Utbytesstudenter läser en eller två terminer här och sen åker tillbaka till sitt hemland och tar examen.

Denna termin är det cirka 750 utbytesstudenter och det är i linje med hur många det brukar vara.

Källa: Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.