Värnpliktig i sovsal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Följ den 19-årige rekryten Jakob Olsson under hans första dag på flygflottiljen. Foto: Pontus Stark

Rekordmånga värnpliktiga rycker in på Upplands flygflottilj i år

Uppdaterad
Publicerad

Nytt boende, nya vänner och nya kängor. Det är bara några av sakerna som de 132 värnpliktiga på Upplands flygflottilj introducerades till under deras första dag. Antalet nya rekryter är det största i flygflottiljen sedan värnplikten återinfördes 2017.

Jakob Olsson, från Sandviken, är en av de unga som nu börjar sin värnplikt. Han är nervös men ser fram emot sin tid i lumpen, speciellt vännerna.

– Jag tror att jag kommer komma nära de jag är här med. Man kommer att sova, äta, göra allting tillsammans, säger Jakob Olsson.

Värnplikt

Allt fler rycker in på F16

Jakob är långt ifrån den enda blivande soldaten som rycker in i Uppsala till hösten. I år slogs nytt rekord för antalet värnpliktiga på Upplands flygflottilj sedan värnplikten återinfördes 2017. Totalt handlar det om 132 rekryter och 45 gruppchefer. Men det är bara början menar kompanichefen Oscar Schultz.

– Det kommer bli större och större inryck i framtiden, säger Oscar Schultz.

I videon: Följ den 19-årige rekryten Jakob under hans första dag på flygflottiljen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet