– I år kommer det bli fantastiskt mycket. Det här är nog rekordår, säger Mattias Iwarsson medan han synar äppelträden hemma i trädgården i Uppsala.
Han är pomolog (pomologi är vetenskapen om odlade fruktträd) och kan därmed det mesta om odlade fruktträd. Och han menar att det finns ett bra sätt att optimera skörden.
– Jag tycker att man ska gallra så att man får lite avstånd mellan frukterna. Då mognar de och blir mycket godare och finare. Det är ett sätt att förbättra, säger Mattias Iwarsson.
Se hur du gallrar i klippet ovan.
Ger jämnare skörd
Genom att gallra i träden kan man få en jämnare skörd från år till år, men det finns några äppelsorter som ändå bara ger mycket frukt vartannat år.
– Det finns vissa sorter som har det ärftligt inbyggt, som Åkerö, säger Mattias Iwarsson.
Även plommon, päron och körsbär mår bra av att gallras.
– Gör man det nu ger det gott resultat.
Torka kan bli ett problem
Det är också normalt att en del frukt trillar ner av sig själv vid den här tiden, för att den inte har blivit ordentligt pollinerad.
Om det blir en lång torrperiod igen kan det bli ett problem för vissa frukter.
– Äpplen brukar inte släppa särskilt mycket. Men plommon blir ofta hemskt mycket om det är torrt. Man får se, säger Mattias Iwarsson.