Jag tänkte att ”det är så här i Försvarsmakten”, berättar rekryten. Foto: TT

Rekryten: ”Det är hårt inom försvaret – det ska vara det”

Uppdaterad
Publicerad

Det är hård jargong, språket är vulgärt och brist på mat och sömn ute på fält får man räkna med. Det säger en person som gjorde värnplikten i Enköping förra året.

– Ja, det är hårt inom försvaret och det ska vara det. Men om någon känner sig rädd och kränkt, då har det blivit fel.

500 rekryter vid Ledningsregementet i Enköping skickades hem på måndagen efter larm om att soldater utsatts för allvarliga kränkningar såsom brist på mat, bestraffningar, vulgärt språk och tvång att delta i aktiviteter trots skador.

– Det var en väldig chock att höra om att alla skickades hem, säger rekryten som muckade från Ledningsregementet förra året.

Hon konstaterar att jargongen är väldigt hård inom grundutbildningen med värnplikt.

– Du ska kräla i lera och springa i hinderbana med utrustning. Du ska få hårda direktiv, de kommer att skrika och du ska inte gråta. Jag tog det på stort allvar och tänkte att ”det är så här i Försvarsmakten”. Jag upplevde inte att något var riktat mot en person utan att det var generellt.

Rekryten understryker att utbildningen är en förberedelse för krig, och att det även handlar om disciplin.

”Skiter i att rapportera uppåt”

Samtidigt konstaterar hon att man som värnpliktig inte har särskilt mycket att säga till om, och att om man anmäler ett missförhållande är det lätt att det fastnar någonstans i det militära ledet.

– Jag upplevde att befälen kunde svara ”okej, men vad ska vi göra åt saken?”. Eller att man skiter i att rapportera om problem uppåt. Att det fastnar någonstans i leden mellan rekryter och högsta ledningen.

Att de anställda nu ska jobba med frågorna under tre dagar tycker personen är positivt.

– Det är väldigt bra och visar att de tar det på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.