Enligt Uppsalapolisen har användandet av narkotika i anslutning till Resecentrum ökat kraftigt de senaste månaderna. I en kartläggning som narkotikapolisen har gjort uppskattar man att så många som 100 ungdomar lever i missbruk.
– Vi kan identifiera cirka hundra missbrukare och för vår stad är det väldigt mycket på en begränsad yta. Det är nog tjugo år sedan det fanns en grupp som missbrukade heroin i den här omfattningen senast, säger Daniel Larsson, poliskommissarie.
Främst ensamkommande pojkar
Kartläggningen visar att det främst är unga ensamkommande pojkar från bland annat Afghanistan som har hamnat i missbruk. Enligt Uppsalapolisen åker många till Stockholm för att köpa heroin.
– Det är vår gatulangningsenhet som har gjort kartläggningen och de har bland annat vistats på stan och pratat med missbrukarna själva. Vid den första bedömningen var det ett sextiotal som befann sig i ett missbruk, men nu har det gått några veckor och den senaste bedömningen visar att det är upp mot hundra personer just nu.
Hur blir ungdomarna introducerade till så tung narkotika som heroin?
– Det kan vara genom kompisar, någon som har provat heroin och bjuder. Men det kan även vara så cyniskt att det kommer upp personer från Stockholm och delar ut gratisprover. Det kan också hänga ihop med att man självmedicinerar eftersom man mår dåligt, men man kan vara fast i ett missbruk bara efter en eller två gånger.
”Vill erbjuda dem hjälp”
För att få bukt på problemen med tung narkotika har Uppsalapolisen inlett en större satsning i anslutning till Resecentrum. Med hjälp av både civilklädd polis och kontakt med socialtjänsten kommer man göra ett flertal riktade satsningar i centrala Uppsala.
– Satsningen innebär att vi kommer kartlägga narkotikabruket runt Resecentrum och i city, det är framförallt heroinmissbruket som vi har sett öka. Vi vill identifiera så många nya missbrukare som möjligt och erbjuda dem hjälp, säger Daniel Larsson, poliskommissarie.
Hur kommer ni att arbeta?
– Vi arbetar nära med socialtjänsten som har ställt sina lokaler till förfogande. Vi kommer ta in ungdomarna för provtagning och vi har tolkar på plats för att samtala med ungdomarna för att se vilka behov de har. Om det är någon som är väldigt dålig kommer vi att skriva en LVM så personen får hjälp. Om de inte är väldigt dåliga kommer de att slussas vidare till öppenvården.