En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra delen visar en polis i uniform med en namnskylt, medan den högra delen visar en polisbil med varningsljus tända, vilket ger en känsla av en operativ situation på en mörk plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: ”Vi har frihetsberövat flera personer”. Åsa Larsson tycker att polisens insats mot våld mot kvinnor var lyckad. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Riktad insats mot våld mot kvinnor i Uppsala – men rekorddåliga på att ta sexköpare

Publicerad

Flygblad, dörrknackning och närvaro på stan. Den senaste veckan har polisen genomfört en insats mot mäns våld mot kvinnor under ”Orange week”.

Samtidigt går man i år mot ett bottenrekord i att ta sexköpare.

På olika håll i centrala Uppsala uppmärksammandes ”Orange day” – dagen för att belysa mäns våld mot kvinnor – med tända orangea lampor under måndagen.

Dagen blev även slutpunkten för en riktad insats som polisen genomfört.

– Vi har knackat dörr, varit på torget pratat med allmänheten samt delat ut information om vikten att anmäla när man misstänker att någon kvinna är drabbad, säger Åsa Larsson, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

– Vi har även sökt upp misstänkta våldsverkare. Flera personer har blivit frihetsberövade.

Sämre på sexuell exploatering

Sexuell exploatering är en del av mäns våld mot kvinnor, och där har polisen inte varit lika framgångsrik när det kommer till att ta sexköpare.

Senaste tio åren har man snittat 34 ärenden om sexköp i Uppsala per år, och hittills i år har man endast fyra ärenden.

– Det är en utsatt grupp och en del av det här samhällsproblemet. Vi jobbar nu med nya metoder kring det, för vi är inte bra och måste bli mycket, mycket bättre, säger Åsa Larsson.

I klippet ovan: Polisens satsning mot våld mot kvinnor – men är rekorddåliga på att ta sexköpare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.