• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Risk för många TBE-fall i sommar

Publicerad

Det finns en risk att vi får den värsta TBE-sommaren någonsin. Fler fästingar än vanligt har överlevt vintern eftersom vädret varit förhållandevis milt.

Fästingarna vaknade för några veckor sedan, men med all sannolikhet har många av dem somnat om igen.

– De börjar bli aktiva när det är mellan fem och tio grader och eftersom det varit så pass kallt på sistone så har de nog krupit tillbaka igen, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska i Region Uppsala.

Men den relativt milda vintern i Mellansverige tyder på att fästingarna blir många i sommar.

– Under rätt förutsättningar kan vi få väldigt mycket TBE den här säsongen, men det beror alldeles på hur sommaren blir. TBE-fallen har ju ökat stadigt de senaste åren, men förra sommaren fick vi ett litet hack nedåt eftersom det var så varmt och torrt – det gillade inte fästingarna, säger Johan Hedlund.

De som vistas i naturen bör vaccinera sig

Uppsala län har stuckit ut i statistiken de senaste åren med flest antal TBE-fall i förhållande till befolkningens storlek. Förra året smittades 42 personer i Uppsala län, och den värst drabbade kommunen var Enköping. Men även Tierp, Östhammar och Håbo har många TBE-fall.

Vilka bör vaccinera sig?

– Om man vistas ute i naturen i Uppsala län, om så bara någon enstaka gång, så rekommenderar vi att man vaccinerar sig, säger Johan Hedlund.

Detta är TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.