• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Boländerna i Uppsala, Uppsala län Det brinner i metallskrot med rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Emil V Nilsson, regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen, har sett lodjur i det vilda fyra gånger. Han tycker att jakten på Europas största vilda kattdjur kan strykas. Mer om hans argument i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil V Nilsson, regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen, har sett lodjur i det vilda fyra gånger i livet. Han tycker att jakten på Europas största vilda kattdjur kan strykas. Mer om hans argument i klippet. Foto: Erik Leijonhufvud

Rovdjursföreningen om lojakten: ”Finns ingen vettig anledning”

Uppdaterad
Publicerad

Licensjakten på Europas största vilda kattdjur, lodjuret, inleds 1 mars. Totalt i landet får drygt 70 djur fällas av stammen beräknas till cirka 1 300 lodjur. Men Emil V Nilsson på Svenska rovdjursföreningen är kritisk.

– Finns inga vettiga anledningar till jaga lodjur, säger han.

Nysnön täcker vinterlandskapet ett par mil utanför Uppsala. Vi är i en bygd där flera boende har sett lodjur.

– Det är nog många som tror att det är flera djur, men jag tror att det är en och samma individ. Lodjur rör sig över stora områden, säger Emil V Nilsson, regionansvarig Svenska rovdjursföreningen.

Flera olika spår

Han läser snabbt av spår från ekorre, fälthare och mård, men inga lospår den här dagen.

– Det verkar inte vara någon hemma, säger han lite besviket.

Men några bruna barr på en enbuske skvallrar om att de finns.

– Här luktar det kattpiss, säger han.

Emil V Nilsson tränger sig in i ett snår där han har haft en ljudutrustning uppsatt under natten.

– Det ylas frekvent nu under brunsten och det blir spännande att lyssna av den här sen.

”Ingen vettig anledning”

Under parningsperioden infaller också jakten på lo. Onödig, anser Emil V Nilsson.

– Det var ett får och ett par hundar som skadades förra året under jakten i Uppsala län, och hundarna har repat sig. Det finns ingen vettig anledning, menar han.

Enligt länsstyrelsen i Uppsala handlar det om mellan ett och fem dokumenterade lodjursangrepp på får per år de senaste fem åren. Till detta kommer att ett antal hundar skadats av lodjur i samband med jakt på andra arter.

– En begränsad licensjakt syftar bland annat till att bibehålla låga skadenivåer och ta socioekonomisk hänsyn till dem som lever och verkar i områden med rovdjur, utan att riskera lodjurens gynnsamma bevarandestatus i länet eller nationellt, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Licensjakten på lodjur i Uppsala län pågår till 15 april.

Klippet: Hör hur lodjuren låter

Så många lodjur får fällas 2025

Sverige delas in i tre rovförvaltningsområden där det i år får skjutas drygt 70 lodjur. Det är länsstyrelserna som beslutar om licensjakten. Enligt Narturvårdsverkets inventering förra året fanns det cirka 1 300 lodjur i Sverige.

Norra rovdjursförvaltningsområdet: Västernorrlands län: 5 djur får skjutas. Norrbotten: Endast skyddsjakt

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet: Dalarnas län: 15 lodjur får skjutas. Västmanlands län: 6 lodjur får fällas. Gävleborgs län: 15 lodjur får fällas. Örebro län: 6 lodjur får fällas. Uppsala län: 10 lodjur får fällas. Ingen jakt i Västra Götalands län, Värmlands län, och Stockholms län.

Södra rovdjursförvaltningsområdet: Jönköpings län: 8 lodjur får skjutas. Kalmar län: 8 lodjur får skjutas. Ingen jakt i Kronobergs län och i Östergötlands län.

Källa: Svensk jakt och länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.