Nysnön täcker vinterlandskapet ett par mil utanför Uppsala. Vi är i en bygd där flera boende har sett lodjur.
– Det är nog många som tror att det är flera djur, men jag tror att det är en och samma individ. Lodjur rör sig över stora områden, säger Emil V Nilsson, regionansvarig Svenska rovdjursföreningen.
Flera olika spår
Han läser snabbt av spår från ekorre, fälthare och mård, men inga lospår den här dagen.
– Det verkar inte vara någon hemma, säger han lite besviket.
Men några bruna barr på en enbuske skvallrar om att de finns.
– Här luktar det kattpiss, säger han.
Emil V Nilsson tränger sig in i ett snår där han har haft en ljudutrustning uppsatt under natten.
– Det ylas frekvent nu under brunsten och det blir spännande att lyssna av den här sen.
”Ingen vettig anledning”
Under parningsperioden infaller också jakten på lo. Onödig, anser Emil V Nilsson.
– Det var ett får och ett par hundar som skadades förra året under jakten i Uppsala län, och hundarna har repat sig. Det finns ingen vettig anledning, menar han.
Enligt länsstyrelsen i Uppsala handlar det om mellan ett och fem dokumenterade lodjursangrepp på får per år de senaste fem åren. Till detta kommer att ett antal hundar skadats av lodjur i samband med jakt på andra arter.
– En begränsad licensjakt syftar bland annat till att bibehålla låga skadenivåer och ta socioekonomisk hänsyn till dem som lever och verkar i områden med rovdjur, utan att riskera lodjurens gynnsamma bevarandestatus i länet eller nationellt, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Uppsala län.
Licensjakten på lodjur i Uppsala län pågår till 15 april.
Klippet: Hör hur lodjuren låter
Så många lodjur får fällas 2025
Sverige delas in i tre rovförvaltningsområden där det i år får skjutas drygt 70 lodjur. Det är länsstyrelserna som beslutar om licensjakten. Enligt Narturvårdsverkets inventering förra året fanns det cirka 1 300 lodjur i Sverige.
Norra rovdjursförvaltningsområdet: Västernorrlands län: 5 djur får skjutas. Norrbotten: Endast skyddsjakt
Mellersta rovdjursförvaltningsområdet: Dalarnas län: 15 lodjur får skjutas. Västmanlands län: 6 lodjur får fällas. Gävleborgs län: 15 lodjur får fällas. Örebro län: 6 lodjur får fällas. Uppsala län: 10 lodjur får fällas. Ingen jakt i Västra Götalands län, Värmlands län, och Stockholms län.
Södra rovdjursförvaltningsområdet: Jönköpings län: 8 lodjur får skjutas. Kalmar län: 8 lodjur får skjutas. Ingen jakt i Kronobergs län och i Östergötlands län.
Källa: Svensk jakt och länsstyrelsen