En person sitter vid ett skrivbord, håller en telefon i ena handen och gestikulerar med den andra. I bakgrunden syns ett rum med fönster som släpper in naturligt ljus. Skrivbordet är utrustat med en datormus och ett tangentbord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det går för reportern i testen som ska avslöja om mobilen tjuvlyssnar. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

”Rullskidor” – SVT testar om mobilen tjuvlyssnar

Uppdaterad
Publicerad

Expertens uttalande om att mobiler som påstås tjuvlyssna på vad som sägs i syfte att rikta reklam är en myt, har lett till starka reaktioner hos tittarna. Här sätter SVT:s reporter den påstådda myten på prov.

Tidigare i veckan publicerades rapporten ”Svenskarna och internet”. Där framgår det att sex av tio människor tror att telefonen lyssnar på det som pratas om i rummet för att sedan rikta reklam baserat på det som sagts.

Detta är en myt enligt Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen:

– Det känns ju logiskt att det skulle vara att den tjuvlyssnar just när man upptäcker att man får annonser om sådant man precis pratat om. Då tänker man inte på de andra bitarna som faktiskt kartlägger och visar vem du är och vad du är intresserad av, säger hon.

Inslagen som SVT Uppsala publicerade i ämnet fick flera tittare att starkt reagera på expertens uttalande. De menar, precis som människorna som intervjuades på stan, att det inte alls är en myt.

I klippet nedan: Experten svarar på tre frågor om myten och förklarar varför det känns som att mobilen ibland tjuvlyssnar på oss.

En person i professionell klädsel sitter framför en grå bakgrund med ett mönster. Personen bär en krage och en pärlhalsband. I det övre vänstra hörnet finns en ikon med tre prickar, vilket kan indikera ett meddelandeprogram eller videokonferens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten svarar på tre frågor om myten och förklarar varför det känns som att mobilen ibland tjuvlyssnar på oss. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.