Bland Uppsalas bagerier och caféer råder det under tisdagen rusning efter det klassiska bakverket. På vissa håll har det bakats så mycket som sex tusen semlor. Det är även många bagerier som har blivit tvungna att ta in extrapersonal för att möta efterfrågan.
– Vi behöver ha extrapersonal i produktionen, i försäljningen men även för att köra ut semlorna, säger Anne Landing och skrattar.
Fettisdagen
Att det är många som vill äta semlor på fettisdagen märks tydlig i centrala Uppsala. Det är kö till många caféer och när SVT Nyheter Uppsala gör ett nedslag på gågatan är det många som redan har hunnit äta en semla.
– Jag har ätit minst fem stycken under februari, men jag kanske köper en semla idag med, säger Kerstin Mattsson
Är det viktigt att semlan äts just på fettisdagen?
– Nej det tycker jag inte, man kan börja äta dem redan i januari månad. Det ska vara vanliga semlor, inte några wraps eller liknande.
Läs mer: Att bränna en semla tar tid