Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun, diskuterar busspriser med Kaija Nyström från Pensionärernas riksförbund (PRO). Foto: SVT

S lovade billigare bussresor – nu höjs priserna

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan lovade Socialdemokraterna i Uppsala att pensionärer ska få åka kollektivt billigare under lågtrafik. Men löftet har ännu inte infriats – och nu höjs priserna.

– Medlemmarna tar upp det vid i stort sett varje möte, säger Kaija Nyström från Pensionärernas riksförbund (PRO).

Enligt Caroline Hoffstedt (S) som är ordförande i äldrenämnden i Uppsala kommun, pågår diskussioner med regionen som ansvarar för kollektivtrafiken i hela länet, om hur det ska genomföras rent praktiskt.

– Målet är att vi ska genomföra satsningen under nuvarande mandatperiod, säger Caroline Hoffstedt (S).

Höjning med i snitt 3 procent

Den genomsnittliga prishöjningen på alla typer av biljetter blir 3 procent och införs den 3 januari. På regionnivå reserverade sig både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet mot denna prishöjning. I Socialdemokraternas reservation föreslogs att pensionärer ska få billigare resor under lågtrafik. Vänsterpartiet är emot prishöjningar helt, eftersom de anser att fler måste åka kollektivt för att motverka den globala uppvärmningen.

I dagsläget finns bara en typ av lågtrafikbiljett och det är 30-dagarsbiljetten för vuxen. Den sänks nu med 50 kr och det nya priset blir 460 kr. Även den med Arlandatillägget sänks till 760 kr.

Hör mer om förslaget i videoklippet ovan.

Några av prishöjningarna den 3 januari

Årsbiljett för vuxen höjs från 8 360 kr till 8 645 kr.

Årsbiljett för pensionär höjs med 200 kr till 4 950 kr.

30-dagarsbiljett för vuxen höjs med 30 kr till 910 kr.

30-dagarsbiljett för pensionär höjs också med 30 kr till 590 kr.

Källa: ul.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.