I reformförslagen ingår bland annat önskan om 250 betalda utbildningsplatser för specialistsköterskor, garanterade sommarjobb för gymnasieeleven i vårdprogrammet, mer avlastande personal och att Regionen ska göra sig oberoende av hyrpersonal.
– Vi har haft en tendens inom sjukvården att ta bort stödfunktioner. Nu vill vi låta läkare, sjuksköterskor och undersköterskor göra det de är utbildade för. Framförallt handlar avlastningen om mathantering på avdelningarna, för att ta emot mat och lämna ut det till patienterna. Det skulle avlasta inte minst sjuksköterskor och undersköterskor, säger regionrådet Börje Wennberg (S).
”Inget som hjälper här och nu”
Från Vårdförbundet i Uppsala ser man positivt på reformerna, men menar att det mesta rör sig om gamla idéer som man redan jobbar med i dag. Carin Hilding, ledamot i Vårdförbundet, efterfrågar också snabbare lösningar för dagens situation.
– Får man till alla bitar så tror jag att det är en väldigt bra bit på väg, men det här långsiktiga saker. 250 betalda utbildningsplatser är bra, men det tar i alla fall 1-1½ år för att bli specialist. Det här är saker som kommer hjälpa på sikt, men inget som hjälper här och nu, säger hon.
Oppositionen positiva och kritiska
Även från oppositionens håll ser man positivt på förslagen, men Anna-Karin Klomp (KD) i vårdstyrelsen, menar att det handlar om gamla nyheter.
– Det är bra med ett tio-punktsprogram, men det hade varit ännu bättre om det hade genomförts under deras mandatperiod. Inget av det här är nytt förutom sommarjobben. Hyrpersonal har man sagt år efter år att man vill göra sig fri från, men det går inte bara att göra direkt utan då måste man ha en personalpolitik som fungerar, säger hon.