På Mariagården i Vallby utanför Enköping lever och verkar Mariadöttrarna, ett av sex kloster inom Svenska kyrkan.
De 16 kvinnorna kallar sig systrar. En vanlig dag fylls av gårdssysslor, odlingar och fyra gemensamma böner i kapellet. På helger tar de emot kvinnor som söker tystnad och andligt stöd.
Ingen ledare
Systerskapet har ingen ledare utan alla behöver samsas. Deras liv handlar om att söka enhet med varandra genom tron och ett osjälviskt leverne.
Systrarna delar på mobiler, datorer och tv och lämnar klostret för ärenden, sjukbesök och för att hälsa på anhöriga. En tradition är att tystnad råder efter kvällsbönen klockan 20.30 fram till frukosten vid 07.30.
Vissa skulle kanske säga att man även kan utöva sitt kristna liv utanför ett kloster, att ni stänger in er. Vad säger du om det?
– Jag tycker inte att vi är instängda. Vi lever mitt i samhället, syns ofta i Enköping, åker och handlar och har andra ärenden. Vi har många vänner i bygden och många besökare kommer hit. Det är viktigt för oss att följa det som händer i vårt land och i världen, säger syster Agnes, 34, från Lidköping som bott här i 12 år och får medhåll av Andrea, 43, från Göteborg som varit här i 17 år.
I klippet: Följ med på en rundtur i klostret utanför Enköping.
KLOSTER INOM SVENSKA KYRKAN
• Östanbäcks kloster. Munkkloster utanför Sala.
• Alsike kloster. Nunnekloster utanför Uppsala.
• Klaradals kloster. Nunnekloster utanför Lerum.
• Linköpings kloster. Nunnekloster.
• Mariagården. Nunnekloster utanför Enköping.
• Överselö klostergård. Nunnekloster utanför Strängnäs.
Källa: Svenska kyrkan