När man ska välja kräftor finns det flera val man kan stå inför. Närfiskade eller internationella? Frysta eller färska? Och hur mycket får det kosta? Michael Prising tycker själv bäst om färska kräftor.
– Om man väljer frysta eller färska är upp till var och en och vilken plånbok man har. Jag förespråkar färska kräftor men det finns många bra frysta och färska som är vakumförpackade. Men när man fryser kräftor kan de få ett lite trådigt kött, säger han.
Det kan även vara en stor skillnad mellan liknande kräftor – och Michael Prising beskriver det som en vetenskap.
– Vi har hållit på i många år för att hitta den perfekta kräftan. Alla har sin egna tanke om vad som är det perfekt kräftan.
Ändrad kräfttradition
Michael Prising menar även att vi inte äter kräftor på samma sätt i dag jämfört med hur vi gjort tidigare. Han menar att vi förr åt många fler kräftor, när tillgången också var större.
– I dag har vi många andra tillbehör som pajer, sallader och såser när vi äter kräftor. Man har gjort det mer till en kräftmåltid än en kräftskiva, säger han.
Svenska kräftor har förändrats
Vad som är svenska kräftor har också förändrats. Tidigare var det så kallade flodkräftor men sedan en tid tillbaka har signalkräftor från främst USA tagit över. Signalkräftorna förde med sig kräftpest som flodkräftor inte klarar av att leva med.
– Det har gjort att flodkräftan i stort sätt har dött ut i Sverige. Den har blivit utrotningshotat och väldigt svår att få tag på. Signalkräftan har spridit sig och finns i både norra och södra Sverige.
Kan man säga att signalkräftan är den nya svenska kräftan?
– Det skulle man absolut kunna säga, säger Michael Prising.