Det blir ofta rester kvar efter att man har dukat upp julbordet därhemma. Men bara för att maten stått framme länge behöver det inte betyda att den har blivit dålig.
– Man kan absolut titta lukta och smaka mer, det är mycket som slängs i onödan, menar Christina Lantz som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Enligt henne ska kallskuret helst inte stå framme mer än ett par timmar, därför kan det vara idé att inte ta fram allt på en gång utan istället fylla på efterhand.
Okej att värma flera gånger
Med varm mat är det annorlunda.
– Det som står på varmhållning och varmare än 60 grader kan egentligen stå där hur länge som helst. Blir lite tråkigt kanske, men inte farligt, menar hon.
Enligt Christina Lantz är det heller inga problem att värma upp maten flera gånger igen, så länge den kyls ner och förvaras i kylskåp däremellan.
– Egentligen finns ingen begränsning i hur många gånger man kan värma upp igen det igen. Det är mer en kvalitetsfråga då – den där köttbullen blir inte så rolig efter fjärde uppstekningen, men den blir inte farlig.
En vecka i kylskåp
Den mesta maten går bra att spara i upp till en vecka i kylskåp som håller fyra grader, bortsett från fisk som håller ungefär fem dagar. Sill håller dock betydligt längre.
– Det är en kylkonserv och håller flera veckor, månader i kylskåp.
Skaldjur håller ofta bara en dag.
– Alla skaldjur har en tendens att börja smaka och lukta illa. En skalad räka håller kortare tid eftersom den kan ha fått på sig bakterier från händerna.
Var försiktig med gröten
En rätt som man ska se upp med är risgrynsgröten.
– Det kan bildas bakterier som gör oss magsjuka om den står länge i rumstemperatur. Därför viktigt att kyla ner den snabbt efter att man tillagat den.
Har man gjort en stor mängd gröt tipsar Christina Lantz om att dela upp den i mindre portioner för att snabbare kunna kyla den.